Rose Gottemoellerová je prvou ženou na poste zástupcu šéfa NATO

NETKY.SK • 17 Október 2016, 17:29 • 2 min
Rose Gottemoellerová je prvou ženou na poste zástupcu šéfa NATO

BRUSEL - Američanka Rose Gottemoellerová sa stala novou zástupkyňou generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, uviedla dnes Severoatlantická aliancia v správe pre médiá. Vo funkcii nahradila svojho krajana Alexandra Vershbowa a stala sa druhou najvýznamnejšou civilnou osobou v NATO.

slovakia

left justify in out

Gottemoellerová je vôbec prvou ženou, ktorá zastáva takúto vysokú funkciu v rámci aliancie. Do úradu nastúpila počnúc dnešným dňom. Do sídla aliancie v Bruseli prišla z Washingtonu, kde zastávala funkciu zástupkyne ministra pre kontrolu zbrojenia a medzinárodnú bezpečnosť na americkom ministerstve zahraničných vecí. Predošlé pôsobisko umožňovalo Gottemoellerovej poskytovať poradenstvo ministrovi obrany a prezidentovi v záležitostiach, ako je kontrola zbrojenia či nešírenie jadrových zbraní, a v ďalších politicko-vojenských otázkach.

 

Gottemoellerová, ktorá výborne ovláda ruštinu, viedla americkú delegáciu na rokovaniach s Ruskom o uzavretí novej zmluvy o obmedzení počtu jadrových zbraní (2010). V minulosti zastávala rôzne pozície na ministerstve energetiky, bola riaditeľkou Carnegieho centra v Moskve a zástupkyňou Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie v Londýne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies