Rosbalt: Objednávateľ ponúkol za Nemcovovu vraždu päť miliónov rubľov

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 10:25 • 2 min
Rosbalt: Objednávateľ ponúkol za Nemcovovu vraždu päť miliónov rubľov

MOSKVA - Predpokladaný páchateľ vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova konal na objednávku osôb, ktoré boli rovnakého náboženského presvedčenia ako on a vyčlenili na operáciu pomerne veľkú sumu peňazí. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na agentúru Rosbalt.

slovakia

left justify in out

Agentúra s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovacieho tímu uviedla, že motívom vraždy boli Nemcovove komentáre ku karikatúram proroka Mohameda po atentáte islamistov za redakciu francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo.

 

"Aspoň tak to vyplýva z Dadajevových výpovedí. Tvrdí, že ako veriaceho človeka ho Nemcovove výroky urazili," uviedol zdroj. V tom čase muž menom Ruslik ponúkol Dadajevovi päť miliónov rubľov (v prepočte asi 78.000 eur), ak Nemcova zabije. Dadajev tvrdí, že "nevraždil pre peniaze, ale kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu, ktoré sa plne zhodovalo s objednávateľovým".

 

Echo Moskvy podotklo, že "nie všetci páchatelia útoku boli ochotní 'pracovať' bezplatne".

Spomínaný Ruslik bol podľa vyšetrovateľov vodičom Dadajevovho kolegu z pluku Sever, Ruslana Geremejeva, po ktorom aktívne pátra Vyšetrovací výbor Ruskej federácie zaoberajúci sa Nemcovovou vraždou.

 

Podľa vyšetrovateľov by Geremejev mohol byť spolupáchateľom vraždy, avšak vzhľadom na to, že hlavní podozriví popreli svoje výpovede o jeho účinkovaní, tohto majora vo výslužbe chcú orgány v trestnom konaní vypočuť zatiaľ len ako svedka.

 

Echo Moskvy pripomína, že Geremejev má celý rad vysokopostavených príbuzných v mocenských štruktúrach. Jedným z nich je aj Sulejman Geremejev, ktorý zastupuje Čečenskú republiku v Rade federácie, druhým je Adam Delimchanov, ktorý je poslancom Štátnej dumy. Ďalší jeho príbuzný, Vacha Geremejev, je okresným veliteľom polície v Čečensku.

 

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka. Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies