Ropu v Mexickom zálive rýchlo rozkladajú nové mikróby

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:12 • 2 min
Ropu v Mexickom zálive rýchlo rozkladajú nové mikróby

Ropu v Mexickom zálive rýchlo rozkladajú nové mikróby

slovakia

left justify in out

img

Mexický záliv by sa podľa novej štúdie mohol prekvapivo skoro "zotaviť" z úniku ropy. Dosiaľ neznámy druh mikróbov mohol obrovské podmorské mračno ropy, nájdené v hĺbke okolo 1100 metrov, už úplne odstrániť, vyplýva zo štúdie, ktorú dnes zverejnili v odbornom časopise Science.
      Baktérie rozkladajúce ropu sú pozoruhodne efektívne, informovali vedci z Lawrenceovho národného laboratória v Berkeley.
      Po potopení vrtnej plošiny Deepwater Horizon pred štyrmi mesiacmi našli bádatelia v júni pod morom asi 35 kilometrov dlhé "mračno" z malých kvapôčok ropy, ktorá vtedy ešte do mora unikala vo veľkom množstve.
      Len minulý týždeň vedci Oceánografického inštitútu vo Woods Hole referovali, že odstraňovanie tejto ropy z vody prirodzenou cestou mikróbmi neprebieha tak rýchlo, ako dúfali. Svoje výsledky však podložili meraniami obsahu kyslíka v skúmanom regióne mora, ktorý sa takmer neznížil, aj keď mikroorganizmy ho pri rozkladaní ropy obvykle z vody odoberajú.
      Autori najnovšej štúdie naopak informovali, že novoobjavený druh mikróbov pri rozklade ropy využíva len málo kyslíka. Pri preskúmaní vyše 200 vzoriek vody zistili, že baktérie boli medzi rozptýlenou ropou prítomné v nezvyčajne veľkom množstve. Pri rýchlosti, akým rozkladali ropu, mohlo už ropné mračno spod mora zmiznúť, nie je to však isté a je potrebné to overiť.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona