Ropovod do Rakúska by nemal viesť cez Bratislavu, tvrdí OZ Nie ropovodu

NETKY.SK • 7 Október 2014, 12:19 • 2 min
Ropovod do Rakúska by nemal viesť cez Bratislavu, tvrdí OZ Nie ropovodu

BRATISLAVA – Občianske združenie (OZ) Nie ropovodu nesúhlasí s trasovaním ropovodu do Rakúska cez Bratislavu.

slovakia

left justify in out

Ak spoločnosti Transpetrol či OMV chcú, aby sa ropovod vybudoval, podľa OZ je dôležité, aby neviedol cez hlavné mesto, ale karpatským koridorom. Zdôraznil to dnes predseda OZ Nie ropovodu Miroslav Dragun.
      

Zareagoval takto na informácie, ktoré dnes zverejnil denník Hospodárske noviny (HN). Ten informoval s odvolaním sa na materiál, ktorý má k dispozícii, že ropovod do Rakúska povedie cez bratislavskú Petržalku. Spoločnosť Bratislava - Schwechat Pipeline (BSP) už podľa HN začala s prieskumami pozemkov a ďalšími potrebnými prípravami. Prokurista BSP Robert Nemcsics zároveň potvrdil, že spoločnosť pracuje na tom variante, ktorý je z hľadiska legislatívy najschodnejší.
      

OZ Nie ropovodu však hovorí, že tento týždeň mali iba zasadnúť pracovné skupiny, ktoré mali trasy ropovodu posúdiť. "Bola dohoda medzi OZ, spoločnosťou BSP a magistrátom, že sa zriadia pracovné skupiny, ktoré budú posudzovať trasy," priblížil Dragun. Považuje preto za maximálne nekorektné zo strany Transpetrolu, že tieto rokovania obišiel a trasu ropovodu poskytol jednému médiu. 
      

Takto podľa Draguna aj obyvateľom Bratislavy odkazuje, že ropovod povedie napríklad v blízkosti areálu Ekonomickej univerzity, cez Dolnozemskú cestu, popod okná domov na Medveďovej ulici, v blízkosti nemocnice Antolská, avšak i neďaleko od vodárenského zdroja Rusovce – Ostrovné Lúčky – Mokraď. Súčasne Dragun zdôrazňuje, že nebola predložená žiadna analýza ani jednej z desiatich navrhovaných trás ropovodu.
      

O návrhu trasy ropovodu musí ešte rozhodnúť vláda a mestské zastupiteľstvo. Podľa plánu by mal byť projekt hotový do piatich rokov a spoločná investícia štátneho Transpetrolu a spoločnosti OMV má vyjsť na 75 až 125 miliónov eur. Slovensko by malo následne na preprave ropy cez nové potrubie do Rakúska zarábať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies