Ropný koncern Exxon Mobil údajne plánuje predaj ložísk v Nórsku

NETKY.SK • 25 September 2016, 16:08 • 2 min
Ropný koncern Exxon Mobil údajne plánuje predaj ložísk v Nórsku

DALLAS - Americká ropná spoločnosť Exxon Mobil uvažuje o predaji niektorých ropných ložísk, ktoré prevádzkuje v nórskych vodách Severného mora. Predaj by spoločnosti mohol vyniesť okolo 1 miliardy USD (891,74 milióna eur). Informovala o tom agentúra Bloomberg. Tá vychádzala zo správ, ktoré sa odvolávali na zdroje blízke informáciám zo spoločnosti Exxon Mobil.

slovakia

left justify in out

Podľa spomínaných správ Exxon Mobil oficiálny proces predaja aktív nespustil, rokoval ale s potenciálnymi kupcami. Firma momentálne prevádzkuje v Nórsku ložiská Ringhorne, Balder, Sigyn a Jotun. Produkcia z týchto ložísk dosiahla v roku 2015 denne okolo 64.000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov). Zástupcovia Exxon Mobil informácie komentovať odmietli.

 

Diskusie okolo ložísk Exxonu sú ďalším signálom, že Nórsko, kde produkcia ropy od roku 2000 (dosahovala maximum) klesla približne o polovicu, sa už na zozname prioritných oblastí zo strany ropných koncernov nenachádza. Ropný sektor musí totiž v dôsledku dlhodobo nízkych cien ropy škrtať na výdavkoch a firmy sa preto sústreďujú na aktíva, z ktorých sa dá vyťažiť viac.

 

Z tohto dôvodu francúzsky Total uvažuje o predaji 51-% podielu v projekte Martin Linge pri pobreží Nórska. K úsporným opatreniam sa rozhodla pristúpiť aj britská firma BP. Tá oznámila, že plánuje svoj nórsky biznis spojiť tento rok s aktívami firmy Det Norske. V novej spoločnosti bude mať 30-% podiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies