Ropný gigant sa transformuje, výrazne investuje do alternatívnej energie

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 15:50 • 2 min
Ropný gigant sa transformuje, výrazne investuje do alternatívnej energie

OSLO – Statoil, nórska ropná spoločnosť sa pripravuje na zmeny na trhu.

slovakia

left justify in out

Chce investovať viac prostriedkov zo svojich celkových výdavkov do obnoviteľných zdrojov energie. Spoločnosť je v súčasnosti zameraná iba na ťažbu ropy a zemného plynu a preto je náchylná na nestálosť cien ropy na svetovom trhu. Aby si udržala miesto na trhu, musí sa prispôsobiť, postupne sa nemiacemu dopytu. Plánuje zvýšiť podiel investovaného kapitálu do obnoviteľných zdrojov zo súčasných 5 na 15 – 20 percent do roku 2030.

 

Hlavným cieľom spoločnosti je podpora alternatív k fosílnym palivám. Svoje plány do budúcnosti firmy odprezentoval šéf Eldar Saetri na včerajšej konferencii CERAWeek, informoval denník The Wall Street Journal (WSJ).

 

"Jedného dňa nastane vrchol dopytu po rope," povedal šéf Statoilu. "Je tu debata o tom, kedy sa to stane. V jednej chvíli to začne byť podnikanie v útlme," dodal. No sám toto obdobie odhaduje na niekedy okolo roku 2020 – 2030.

 

„Motiváciou investícií do alternatívnych zdrojov energie je dlhodobé znepokojenie z ďalšieho vývoja dopytu po rope a zemnom plyne, toto podnikanie ale tiež môže poskytnúť ochranu pred nestabilitou v podnikaní s ropou a plynom, ktoré silne závisí od vývoja cien týchto komodít“, dodal Saetri.

 

"Ako ťažobná spoločnosť sme úplne vystavení cenám ropy a plynu a musíme žiť s tým, čo nám dáva prostredie komodít," uviedol Saetri. V ťažkých časoch je podľa neho pre firmu dôležité mať také aktivity, ktoré sú nezávislé na vývoji cien ropy a plynu.

 

Firmy ako Statoil, ktoré sa zameriavajú iba na jeden podnikateľský cieľ, sú oproti iným veľkým spoločnostiam zamerané aj na iné aktivity, v značnej nevýhode. Nestálosť cien pociťujú oveľa výraznejšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies