Ropné koncerny založili spoločnosť na riešenie podmorských havárií

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 07:32 • 2 min
Ropné koncerny založili spoločnosť na riešenie podmorských havárií

Ropné koncerny založili spoločnosť na riešenie podmorských havárií

slovakia

left justify in out

img

Ropné koncerny Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips a Royal Dutch Shell sa dohodli na vytvorení spoločnosti, ktorá by mala zabezpečiť financovanie záchranných prác v prípade ďalšej havárie pri podmorskej hlbinnej ťažbe. Prvotná investícia ropných firiem do tejto záchrannej spoločnosti predstavuje 1 miliardu USD (778,21 milióna eur).  
      Spoločnosť s názvom Marine Well Containment Company bude poskytovať investície na nákup robotov, lodí na odčerpávanie ropy a iných zariadení, ktoré by bolo možné uviesť do prevádzky do 24 hodín od havárie. Konzorcium štyroch firiem pritom predpokladá, že záchranné aktivity bude možné uskutočňovať aj pri projektoch v hĺbke okolo troch kilometrov.    
      Britská spoločnosť BP, ktorá momentálne čelí ostrej kritike a najmä početným žalobám za ekologickú katastrofu v Mexickom zálive, členom konzorcia zatiaľ nie je. Plánuje sa však k nemu pripojiť neskôr.
      Vytvorenie novej spoločnosti pripomína kroky amerických ropných firiem, ktoré vytvorili podobnú spoločnosť po havárii ropného tankera Exxon Valdez pri brehoch Aljašky v roku 1989. Vtedy vytvorili spoločnosť Marine Spill Response Corp. Výbuch ropnej plošiny Deepwater Horizon, ktorú prevádzkovala BP, si však podľa odborníkov vyžaduje novú spoločnosť, ktorá by bola schopná riešiť prípadnú haváriu vo veľkých hĺbkach.
      Tento typ ťažby musí totiž podľa firiem pokračovať, nakoľko v dôsledku vyčerpania zásob z mnohých ložísk na pevnine, rastu cien ropy aj zavedeniu nových technológií sa ťažba z hlbinných podmorských ložísk stáva stále zaujímavejšou.  
      Americkí politici však upozorňujú, že ropné firmy by sa mali do budúcnosti viac zamerať na prevenciu, nielen na následnú likvidáciu úniku ropy. Ako povedal kongresman Edward Markey, ropné spoločnosti by na prvom mieste mali viac investovať do technológií, ktoré takýmto katastrofám zabránia.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies