Ropná spoločnosť BP žaluje americkú vládu pre ušlý zisk

NETKY.SK • 14 August 2013, 09:20 • 2 min
Ropná spoločnosť BP žaluje americkú vládu pre ušlý zisk

NEW YORK - Ropná ťažobná spoločnosť BP žaluje americkú vládu za to, že britskej firme po priznaní viny za katastrofálnu haváriu ropného vrtu v Mexickom zálive zakázala uchádzať sa o nové federálne zákazky.

slovakia

left justify in out

Americký Úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) zákaz obchodovania s BP odôvodnil "narušenou obchodnou bezúhonnosťou" spoločnosti, s ktorou ešte stále prebiehajú súdne spory o kompenzáciu škôd spôsobených explóziou ropného vrtu 20. apríla 2010.

BP v žalobe tvrdí, že pokračujúci zákaz by mohol ropnému koncernu spôsobiť "nenapraviteľné škody". Firma je jedným z najväčších dodávateľov paliva pre americkú vládu, vrátane armády, pričom celkový objem existujúcich zmlúv dosahuje 1,34 mld. USD. BP tvrdí, že EPA do zákazu zahrnula aj 21 jej dcérskych spoločností, ktoré s ekologickou katastrofou nemali nič spoločné. "Sme presvedčení, že kroky EPA sú v tomto prípade neprimerané a neodôvodnené, a využívame preto naše právo dožadovať sa kompenzácie na federálnom súde," povedal americký hovorca BP Geoff Morrell. 

Britská ťažobná spoločnosť v súčasnosti musí vyplatiť milióny dolárov odškodného pre obete tragédie na vrte Deepwater Horizon, pri ktorom prišlo o život 11 pracovníkov spoločnosti a pobrežie na juhu USA zamorili milióny barelov surovej ropy. Sudca minulý týždeň napriek námietkam BP schválil vyplatenie kompenzácií v celkovej hodnote 130 mil. USD, pričom firma ešte čelí federálnemu súdnemu sporu, v ktorom sa má určiť výška pokuty, ktorú bude firma musieť zaplatiť do štátnej pokladnice. Najhoršia ropná katastrofa v dejinách USA firmu dosiaľ stála 42,4 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona