Ropa zo škvrny v Mexickom zálive už dorazila aj na pláže Mississippi

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 12:43 • 2 min
Ropa zo škvrny v Mexickom zálive už dorazila aj na pláže Mississippi

Ropa zo škvrny v Mexickom zálive už dorazila aj na pláže Mississippi

slovakia

left justify in out

Prvý raz odvtedy, čo Mexický záliv bojuje s ropnou škvrnou katastrofických rozmerov, vyplavilo more prvé obrovské zhluky tejto suroviny na brehy štátu Mississippi. Stalo sa tak včera na dvoch turistických a jednej rybárkej pláži, informovala agentúra Reuters.
      Pláž, ktorú používajú rybári sa pritom nachádza neďaleko miestneych mokradí, odkiaľ ochranári už hlásia prvé živočíchy, ktoré prítomnosť ropy neprežilili - pelikány.
      Úrady v Mississippi informovali, že naplavenie ropných zhlukov predpokladali, rovnako však očakávajú, že dodávatelia ropnej spoločnosti BP, ktorá je za ekologickú katastrofu v Mexickom zálive zodpovedná, začnú s odstraňovaním ropy v tejto oblasti.
      "Chceme, aby sa to tu všetko vyčistilo, ale nemôžeme nič robiť, kým sem nedorazí BP. Majú so sebou všetkých našich ľudí, a majú peniaze," uviedol jeden z miestnych ekológov.
    Práce v súvislosti s odstraňovaním ropy vo vodách Mexického zálivu spoločne koordinujú federálne, štátne i miestne úrady, pričom náklady idú na účet BP, ktorá ropnú katastrofu spôsobila. Jej vrtná súprava Deepwater Horizon totiž 20. apríla vybuchla a o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa znečisťuje celý záliv. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí. Energetický koncern BP sa niekoľkokrát neúspešne pokúšal zastaviť únik ropy.
    Najhoršie spomedzi južných štátov USA dopadla Louisiana a jej vzácne mokrade s rozmanitou faunou a flórou. Doteraz sa ropa vyplavila aj na brehy Alabamy a Floridy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies