Ropa zlacnela, klesla aj spotová cena zlata

NETKY.SK • 20 Január 2015, 08:47 • 2 min
Ropa zlacnela, klesla aj spotová cena zlata

NEW YORK - Cena londýnskej ropy Brent v pondelok klesla pod úroveň 49 USD za barel a ľahká americká ropa tiež zlacnela.

slovakia

left justify in out

Globálny ekonomický výhľad sa totiž zhoršil a Irak pritom oznámil, že jeho ťažba dosiahla rekordný objem. Čína, ktorá je najväčším svetovým odberateľom energií, pociťuje, že jej ekonomika čelí veľkému tlaku smerom nadol, citoval v pondelok štátny čínsky rozhlas premiéra krajiny Li Kche-čchianga. Iracký ropný minister Adel Abdel Mehdi pritom v nedeľu uviedol, že krajina v decembri vyťažila rekordné množstvo ropy, a to 4 mil. barelov denne. Londýnska ropa Brent v pondelok uzavrela nižšie o 1,33 USD na úrovni 48,84 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 1,17 USD na 47,52 USD za barel.

 

Cena zlata v pondelok ustúpila zo štvormesačného maxima, keďže investori vyberali časť minulotýždňových ziskov. Ceny žltého kovu však stále podporovala širšia volatilita na trhu. Očakáva sa totiž, že Európska centrálna banka (ECB) na štvrtkovom zasadaní ohlási program nákupov dlhopisov. V Grécku sa v nedeľu budú konať parlamentné voľby, pričom vedenie v prieskumoch verejnej mienky si udržiava strana Syriza odmietajúca podmienky zahraničnej núdzovej pomoci. Spotová cena zlata v pondelok klesla o 0,24 % na 1 276,70 USD za uncu. Februárové dodávky na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy však zdraželi o 1 USD na 1 277 USD za uncu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies