Ropa zlacnela, ceny zlata sa zvýšili

NETKY.SK • 23 Január 2015, 08:49 • 2 min
Ropa zlacnela, ceny zlata sa zvýšili

NEW YORK - Ceny ropy vo štvrtok oslabili. Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) totiž informoval, že zásoby ropy v USA stúpli najvýraznejšie za prinajmenšom 14 rokov. EIA uviedol, že zásoby stúpli o 10,1 mil. barelov.

slovakia

left justify in out

Nový plán kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý ohlásila Európska centrálna banka (ECB), zvýšil nádeje na posilnenie dopytu v Európe, povedal Tony Headrich zo spoločnosti CHS Hedging LLC. Bezprostrednejším efektom kvantitatívneho uvoľňovania však podľa neho bude posilnenie dolára, čo bude brzdiť ceny ropy. Ľahká americká ropa zlacnela o 1,47 USD na 46,31 USD za barel. Cena londýnskej ropy Brent sa znížila o 51 centov na 48,52 USD za barel.

 

Zlato vo štvrtok zdraželo a dostalo sa na päťmesačné maximum nad úrovňou 1 300 USD za uncu. Reagovalo na krok ECB, ktorá schválila program nákupov dlhopisov s cieľom oživiť slabú ekonomiku eurozóny. Spotová cena zlata, ktorá v úvode štvrtkového obchodovania klesla o 1 %, sa dostala do pozitívneho teritória a stúpla najvyššie od 15. augusta minulého roka na 1 306,20 USD za uncu. Do 19:54 GMT ustúpila na 1 303,50 USD za uncu, čo však stále znamenalo, že oproti predošlému dňu bola vyššie o 0,8 %. Februárové dodávky na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 0,5 % na úrovni 1 300,70 USD za uncu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies