Ropa zažila najväčší týždenný prepad za posledné tri roky

NETKY.SK • 22 December 2018, 10:17 • 2 min
Ropa zažila najväčší týždenný prepad za posledné tri roky

NEW YORK - Ceny ropy v piatok klesli na najnižšiu úroveň od 3. štvrťroka 2017 a smerujú k takmer 11-percentnej týždennej strate.

slovakia

left justify in out

Ropa stratila pôdu pod nohami súbežne s akciovými trhmi, keďže investori sa obávajú o silu globálnej ekonomiky na budúci rok. Vyhliadky na možné pozastavenie prísunu financií vládnym inštitúciám, tzv. shutdown, v USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete, obavy investorov zväčšili.

 

Dodatočnou ranou sa stala neistota z prebytku ropy na trhoch, a to aj napriek plánovanému zníženiu ťažby v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Podľa analytikov OPEC nedokázal presvedčiť trhy, že škrty naozaj dodrží.

 

Severomorská ropná zmes Brent do 17.56 SEČ klesla o 35 centov na 54 USD za barel (47,31 eura), hoci v priebehu dňa spadla až na 52,79 USD za barel, čo je najnižšia hodnota od septembra 2017. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) sa drží na úrovni 45,88 USD za barel po tom, čo v priebehu dňa klesla na 45,13 USD za barel.

 

Obidva hlavné druhy ropy smerujú k týždennej strate 10,4 %. Od niekoľkoročných maxím zo začiatku októbra klesli Brent aj WTI o viac než tretinu a ide o najväčší prepad za posledné tri roky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies