Ropa sa v závere týždňa odrazila od dna a jej ceny výrazne vzrástli

NETKY.SK • 20 December 2014, 11:27 • 2 min
Ropa sa v závere týždňa odrazila od dna a jej ceny výrazne vzrástli

NEW YORK - Ropa sa odrazila od dna a jej ceny, ktoré sa pohybovali okolo najnižšej úrovne za päť rokov, v piatok (19.12.) výrazne vzrástli. Zreagovali tak na vyhlásenie ministra energetiky zo Saudskej Arábie, ktorá je najväčším producentom čierneho zlata v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Saudský minister Ali an-Naimí totiž označil strmý prepad cien ropy v uplynulých týždňoch za "dočasný" a ich súčasné kolísanie za "normálne". Predpovedal tiež, že rast ekonomík začne naberať tempo najmä v rozvíjajúcich sa štátoch, a to povedie k oživeniu dopytu po energiách. Dodal, že nevidí dôvod, prečo by Saudská Arábia mala zmeniť svoje odmietavé stanovisko k návrhom na zníženie produkcie čierneho zlata, aby tak podporila rast jeho cien.
      

Saudská Arábia patrí spolu s Ruskom a USA medzi najväčších svetových producentov ropy. Arabská krajina vytrvalo odoláva tlakom niektorých členov OPEC, aby znížila svoju produkciu. Obáva sa totiž, že by mohla prísť o podiel na globálnom trhu.
      

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári v piatok zdražel o 2,41 USD, alebo o 4,5 %, a uzavrel tento týždeň obchodovanie pri cene 56,52 USD (46,03 eura). Januárový kontrakt onedlho vyprší, obchodníci preto vo väčšej miere nakupovali WTI s dodávkou vo februári. Cena tohto kontraktu v závere týždňa vzrástla o 2,77 USD (alebo 5,1 %) na 57,13 USD/barel. Za celý obchodný týždeň sa však cena WTI znížila o 2,2 %.
      

Aj cena februárového kontraktu severomorskej ropnej zmesi Brent v piatok výrazne vzrástla, a to o 2,11 USD na 61,38 USD za barel. Za celý týždeň, teda v porovnaní s piatkom 12. decembra sa však cena Brentu takmer nezmenila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies