Ropa po šiestich dňoch zlacnela, ceny zlata stagnovali

NETKY.SK • 27 November 2015, 10:25 • 2 min
Ropa po šiestich dňoch zlacnela, ceny zlata stagnovali

CALGARY - Ceny ropy vo štvrtok po šiestich dňoch rastu klesli. V predchádzajúcich dňoch obchodníci venovali pozornosť situácii na blízkom východe a možnej eskalácii napätia, keďže vznikli obavy z ohrozenia produkcie ropy v oblasti blízkeho východu.

slovakia

left justify in out

Obchodníci sa však vo štvrtok opäť zamerali na pretrvávajúci prebytok ropy na trhu vzhľadom na to, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je odhodlaná pokračovať vo vysokej produkcii. S týmto rozhodnutím ale nie sú spokojní slabší členovia organizácie, ktorí sa obávajú poklesu cien ropy na 20 USD za barel. "OPEC sa jasne vyjadril, že produkciu pre nízke ceny nezníži, a keď sa na trh vráti Irán, tak bude produkovať viac ako 32 mil. barelov denne," uviedol hlavný komoditný analytik SEB Bjarne Schieldrop.


Výraznejšiemu poklesu americkej ropy zabránili v stredu zverejnené údaje o menšom než očakávanom náraste zásob ropy v USA, ako aj zatvorené trhy v USA pre sviatok vďakyvzdania. Ľahká americká ropa o 19:57 GMT oslabila o 53 centov na 42,51 USD za barel, kým počas dňa stúpla aj na 43,30 USD za barel. Britská ropa Brent klesla o 71 centov na 45,46 USD za barel.


Ceny zlata sa aj vo štvrtok pohybovali na úrovni takmer šesťročných miním. Vzhľadom na pozitívne ekonomické údaje v USA posilnil dolár na niekoľko mesačné maximum a podporil očakávania zvýšenia úrokových sadzieb v tomto roku. Objem obchodov však bol veľmi malý, keďže finančné trhy v USA boli pre Deň vďakyvzdania zatvorené. Spotová cena zlata o 15:05 GMT stagnovala na hodnote 1 070,76 USD za uncu z predchádzajúceho dňa, čo je stále blízko nízkych cien z februára 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies