Ropa od islamistov putuje k Asadovi a do Turecka, tvrdí americký predstaviteľ

NETKY.SK • 11 December 2015, 06:59 • 2 min
Ropa od islamistov putuje k Asadovi a do Turecka, tvrdí americký predstaviteľ

LONDÝN - Militanti z džihádistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamský štát) sú zapojení do obchodu s ropou, ktorý dosahuje výšku 40 miliónov dolárov mesačne, pričom značné množstvo tejto komodity predávajú vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podľa niektorých zistení aj Turecku.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to vo štvrtok vysoko postavený predstaviteľ amerického ministerstva financií Adam Szubin, ktorého citovala agentúra Reuters. "Dáiš predáva veľké množstvo ropy Asadovmu režimu. Určitá časť sa dostáva aj cez hranice do Turecka," povedal Szubin na pôde Kráľovského inštitútu pre medzinárodné záležitosti v Londýne.


"Tieto dve strany sa snažia vzájomne povraždiť, ale stále sú zaangažované v miliónovom biznise. Množstvo ropy, o ktorej tu hovoríme a množstvo peňazí, o ktorých tu hovoríme, je značné," zdôraznil Szubin, úradujúci námestník rezortu financií USA pre finančné tajné služby a boj s terorizmom.


Extrémisti z Dáišu dosiaľ na čiernom trhu s ropou zarobili vyše pol miliardy dolárov a zo sýrskych aj irackých bánk ukradli viac než miliardu dolárov. Jediným spôsobom, ako zastaviť tento tok financovania teroristov, je rozložiť ich štruktúru, zakončil americký vládny činiteľ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona