ROPA: Cena Brentu smeruje k najvýraznejšiemu mesačnému rastu za takmer 6 rokov

NETKY.SK • 27 Február 2015, 09:30 • 2 min
ROPA: Cena Brentu smeruje k najvýraznejšiemu mesačnému rastu za takmer 6 rokov

LONDÝN - Ceny ropy sa dnes po štvrtkovom (26. 2.) poklese zotavili, pričom cena severomorskej ropy Brent smeruje k najvýraznejšiemu mesačnému rastu za takmer šesť rokov. Dôvodom je obmedzenie ťažby v Severnom mori a nové obavy z narušenia dodávok plynu do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nórska energetická spoločnosť Statoil odstavila ropnú plošinu Statfjord C v Severnom mori po tom, ako objavila na niektorých miestach plošiny trhliny. Trhy zareagovali aj na nové napätie medzi Ruskom a Ukrajinou v súvislosti s dodávkami plynu. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila, že Ukrajina má predplatené dodávky do konca týždňa a ak nepošle ďalšie peniaze, tak dodávky suroviny susednej krajine zastaví.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 6.55 h SEČ o 98 centov na 61,03 USD (53,93 eura) za barel (159 litrov). Od konca januára sa cena zvýšila zhruba už o 15 % a smeruje k najvýraznejšiemu mesačnému rastu od mája 2009.

 

Vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Jej cena sa zvýšila o 91 centov na 49,08 USD za barel. Aj cena WTI smeruje k mesačnému rastu, no miernejšiemu, v priebehu februára sa zvýšila približne o 1,3 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies