Rooseveltova nemocnica obhajuje zmluvu o strave

NETKY.SK • 10 December 2014, 14:17 • 2 min
Rooseveltova nemocnica obhajuje zmluvu o strave

BANSKÁ BYSTRICA - Vedenie banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice obhajuje kritizovanú zmluvu s firmou Dora Gastro Slovakia ako externým dodávateľom stravovacích služieb.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza v stanovisku k medializovaným informáciám, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, vzhľadom na nereálnosť zabezpečiť vo vlastnej réžii vstupnú investíciu do rekonštrukcie a modernizácie celej stravovacej prevádzky, ktorá bola po 30 rokoch užívania v havarijnom stave, sa nemocnica rozhodla pre dodávateľské zabezpečenie služby v celom rozsahu, a to od projektu, cez rekonštrukciu a modernizáciu až po služby stravovania. 

 

Firmu Dora Gastro Slovakia nemocnica vybrala ako dodávateľa vo verejnom obstarávaní spomedzi troch uchádzačov na základe kritéria najnižšej ceny, pričom sa použila elektronická aukcia. S úspešným uchádzačom nemocnica uzavrela koncom októbra 2013 zmluvu na desať rokov, pričom celková hodnota zákazky je takmer 23,255 milióna eur bez DPH na dobu trvania zmluvy po prepočítaní na počet predpokladaných vydaných jedál. "Celková suma investície - rekonštrukcia a modernizácia, bola 3 747 741 eur bez DPH, pričom v zmluve pozostáva z niekoľkých na seba nadväzujúcich etáp. Proces sa začal rekonštrukciou kuchyne, pokračoval rekonštrukciou jedálne, skladov, výmenou technológie a na záver výmenou kontajnerov na rozvoz stravy a tabletového systému,“ uvádza vedenie nemocnice. 

 

Ako ďalej informuje, pôvodná cena stravnej jednotky pre pacientov bola v čase, keď tieto služby zabezpečovala nemocnica, 6,30 eura bez DPH a cena za ktorú stravnú jednotku dodáva Dora Gastro Slovakia je 8,99 eura bez DPH. "Pri úvahách o opodstatnenosti cien je potrebné si uvedomiť, že cena stravnej jednotky v čase, keď si služby zabezpečovala nemocnica sama, zohľadňuje len cenu surovín a prevádzkové náklady prípravy jedál. Nie sú v nej zahrnuté náklady na investície ani náklady na správnu réžiu. Pri zohľadnení týchto, pre cenotvorbu podstatných vstupov, by nás stávala strava 8,66 eura bez DPH. Teda porovnateľne s cenou, za akú nám dodáva stravu Dora Gastro Slovakia,“ uvádza sa v stanovisku Rooseveltovej nemocnice, ktorej riaditeľom je poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD Vladimír Baláž. 

 

Ako v pondelok upozornil denník SME, štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Okrem Rooseveltovej nemocnice ide o nemocnice v Trenčíne, Trnave a Poprade, ktoré tiež riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a organizácia Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty za desať rokov. Ako píše SME, podozrivé sú viaceré okolnosti kontraktov. Do súťaže išli opakovane personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici a v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxembursku. 

 

Na informácie denníka už reagovalo viacero opozičných politikov, pričom žiadajú vyvodiť aj personálne dôsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona