Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia by mali robiť ZP

NETKY.SK • 17 Február 2011, 08:19 • 2 min
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia by mali robiť ZP

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia by mali robiť ZP

slovakia

left justify in out

img

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (RZP) za svojich poistencov budú zrejme robiť od budúceho roka zdravotné poisťovne. Urobia ho aj za poistencov, ktorí sú zamestnaní a za ktorých robí ročné zúčtovanie v súčasnosti zamestnávateľ. Počíta s tým návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou z dielne koaličnej poslankyne Kataríny Cibulkovej (SDKÚ-DS), ktorú dnes schválila vláda SR.
      Avizovaná zmena prinesie podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika zníženie administratívnej záťaže pre verejnosť. "Navrhovaný spôsob výrazne zjednoduší povinnosť tak zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činných osôb, ale aj ostatných ľudí, ktorí musia ročné zúčtovane poistného urobiť," konštatoval. Vysvetlil, že právna norma tiež zavádza, že ľudia, ktorí nebudú podávať daňové priznanie, nebudú musieť urobiť ani ročné zúčtovanie poistného.
      Zmenou právnej normy chce Cibulková znížiť administratívnu náročnosť podnikateľov a zamestnávateľov. "Zverením vykonania ročného zúčtovania odborným útvarom zdravotných poisťovní sa predíde chybným výpočtom poistného, ktoré v súčasnosti zdravotné poisťovne kontrolovali a nie raz aj odstraňovali napriek tomu, že im to zákon neukladal," zdôvodnila svoj návrh.
      V súčasnosti vykonávajú ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za zamestnancov zamestnávatelia. Ak sa zamestnanec rozhodne, môže si urobiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia sám. Samostatne zárobkovo činné osoby, t.j. podnikatelia, robia ročné zúčtovanie taktiež sami.
      Novela v tejto súvislosti ukladá povinnosť Daňovému riaditeľstvu SR predkladať zdravotným poisťovniam údaje potrebné na výpočet ročného zúčtovania zdravotného poistenia, ktoré sú uvedené v daňových priznaniach.
      Zavádza tiež inštitút námietky. "Aby sa mohli občania a zamestnávatelia vyjadriť k údajom, z ktorých mu bolo vypočítané poistné za príslušný rok," zdôvodnila Cibulková s tým, že v námietke sa uvedie, ktoré údaje nie sú správne a požiada sa o opravu ročného zúčtovania. Tú urobí zdravotná poisťovňa bezodkladne. Ak zdravotná poisťovňa neuzná námietku občana, spor bude riešiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies