Rómsky problém chce vláda riešiť aj cez sociálne dávky

NETKY.SK • 18 September 2012, 11:09 • 2 min
Rómsky problém chce vláda riešiť aj cez sociálne dávky

Rómsky problém chce vláda riešiť aj cez sociálne dávky - Politika Sociálne dávky by sa mali v budúcnosti viazať na to, ako si jednotliví občania plnia svoje povinnosti. Aj to je jedná z hlavných myšlienok desiatich pilierov na riešenie rómskej problematik

slovakia

left justify in out

img

Sociálne dávky by sa mali v budúcnosti viazať na to, ako si jednotliví občania plnia svoje povinnosti. Aj to je jedná z hlavných myšlienok desiatich pilierov na riešenie rómskej problematiky, ktoré dnes predstavili zástupcovia OĽaNO v spolupráci s podpredsedom vlády a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD).

Sociálny systém by sa podľa tohto zámeru mal napríklad upraviť aj tak, aby nemohla vzniknúť situácia, že sa ľuďom oplatí viac nepracovať ako chodiť do práce. Príspevok na bývanie by sa zase mal vyplácať iba ľuďom, ktorí nepáchajú priestupkovú a trestnú činnosť. "Rodič musí byť omnoho viac zodpovedný aj za správanie svojich detí, pretože to bude mať priamy dopad na jeho príjem," zdôraznil Kaliňák.

Štátnu politiku chcú matovičovci a Smer-SD presadzovať aj v oblasti odškodňovania majiteľov pozemkov, na ktorých vznikli rómske osady. Slovensko by malo odkúpiť tieto pozemky od ich majiteľov a ponúknuť ich súčasným užívateľom na odkúpenie. V opačnom prípade by hrozilo aj zbúranie čiernych stavieb. 

"Toto opatrenie ponúkame, aby Rómovia získali druhú šancu získať svoje obydlie legálne. Nepredpokladám, že budeme búrať vo veľkom. Štát má iba dve možnosti. Buď bude zodpovedne riešiť tento problém, alebo prenechá priestor divadelníkom, ktorí sa budú na tejto téme priživovať,"poznamenal opozičný poslanec Peter Pollák (OĽaNO) na margo zámeru Mariána Kotlebu zbúrať rómske chatrče v osade pod Krásnou Hôrkou.

Výchová maloletých pred vstupom do ZŠ.
Lepšiu reguláciu chcú Obyčajní ľudia a sociálni demokrati zabezpečiť aj v oblasti výchovy a vzdelávania detí. Zámerom pripravovaných opatrení je napríklad zabezpečiť výchovu maloletých ešte pred vstupom do základnej školy. 

"Ambíciou štátu nebude dieťa len s ukončenou povinnou školskou dochádzkou, ale dieťa uplatniteľné na pracovnom trhu,"dopĺňajú predstavitelia opozičného hnutia. V praxi by sa aj táto politika mala dotknúť sociálneho systému. Dávky za výchovu detí nezodpovedných rodičov by tak mohli v budúcnosti dostať aj školy, ktoré navštevujú.

Praktické riešenie týchto problémov bude vychádzať z takmer stovky konkrétnych opatrení, ktoré predstavitelia oboch strán predstavia 15. októbra. Ich presadzovanie by sa malo spustiť už na jeseň. Situácii by mohli pomôcť aj špecifické odporúčania Európskej komisie, v ktorých Brusel apeluje na Slovensko, aby riešilo rómsku problematiku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies