Rómsku osadu Vilčurňa postihla lokálna epidémia žltačky

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:40 • 2 min
Rómsku osadu Vilčurňa postihla lokálna epidémia žltačky

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Na Spiši sa vyskytla lokálna epidémia žltačky. Riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi Renáta Hudáková informovala, že najviac prípadov tohto ochorenia bolo v rómskej osade Vilčurňa v Spišskej Novej Vsi. Ochorelo tam 16 detí vo veku štyri až 11 rokov.

slovakia

left justify in out

"Od septembra nám postupne pribúdali prípady ochorenia na žltačku, nedá sa teda povedať, že aktuálne ich je 16. Keďže je to z jednej lokality, sú to všetko deti, ktoré sa nachádzajú v jednej oblasti, môžeme to hodnotiť ako lokálnu epidémiu," objasnila Hudáková. Okrem tejto rómskej osady sa objavilo ďalších sedem prípadov žltačky aj priamo v meste Spišská Nová Ves, avšak u dospelých ľudí. "Tiež sa to vyskytlo v priebehu septembra a októbra, momentálne už nemáme hlásené žiadne nové prípady," dodala Hudáková.
     

O epidémii možno podľa nej hovoriť už v prípade, keď sa vyskytnú viac ako tri takéto ochorenia v jednej lokalite, prípadne v jednej rodine. RÚVZ momentálne vykonáva opatrenia v rodinách chorých a v školských zariadeniach, ktoré deti navštevovali. Nariaďuje jednak lekársky dohľad, ale aj očkovanie, v prípade navštevovaných spoločných priestorov nastupuje aj ich dezinfekcia. V školách sa tiež nariadi zrušenie hromadných podujatí a deti, u ktorých sa choroba prejavila, majú zákaz vstupu na akékoľvek hromadné akcie mimo školy. "Zo uvedených 16 detí 11 navštevovalo školské, prípadne predškolské zariadenie," doplnila Hudáková.
     

Naposledy sa epidémia žltačky, teda hepatitídy typu A, v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves vyskytla v roku 2009 a 2010. Hudáková verí, že RÚVZ vykonal dostatočné opatrenia na to, aby sa choroba viac nešírila. "Ťažko predpokladať, ale dúfam, že sme na dobrej ceste, aby sme situáciu zvládli a začne sa to postupne upokojovať," uzavrela riaditeľka RÚVZ v Spišskej Novej Vsi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies