Rómski stredoškoláci môžu žiadať o štipendiá, podmienkou sú študijné výsledky

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:42 • 2 min
Rómski stredoškoláci môžu žiadať o štipendiá, podmienkou sú študijné výsledky

BRATISLAVA - Rómski stredoškoláci môžu žiadať o štipendiá, cieľom ktorých je preklenúť nepriaznivé životné situácie. Štipendiá by mali študentov tiež motivovať k dosahovaniu čo najlepších výsledkov, úspešnému ukončeniu štúdia a k pokračovaniu na vyššom stupni vzdelávania. Výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie štipendií vyhlásila nadácia Rómsky vzdelávací fond, ktorý je organizačnou zložkou zahraničnej nadácie Roma Education Fund - Roma Oktatási Alap (REF).

slovakia

left justify in out

"Zámerom projektu je pomôcť študentom nadobudnúť vzdelanie, vďaka ktorému sa vytvorí predpoklad zvýšených šancí na adekvátne uplatnenie a vytváranie pozitívnych vzorov v spoločnosti," píše úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na svojej webovej stránke. Kompletnú žiadosť o štipendium musí záujemca doručiť na adresu Nadácia Rómsky vzdelávací fond, Levočská 4, 080 01 Prešov. Čas majú študenti do 9. septembra.


Štipendium je určené pre rómskych študentov, ktorí študujú na školách zaradených do siete stredných škôl. Uchádzať oň sa môžu denní študenti verejných škôl, pričom určené nie je externým študentom stredných škôl a nematuritných odborov. V prípade žiadostí z osemročných gymnázií musí byť študent v piatom a vyššom ročníku. V prípade neplnoletých študentov je potrebné, aby žiadosť o udelenie štipendia podpísal okrem študenta aj jeden z rodičov, resp. určený zákonný zástupca.


Zo štipendia bude čiastočne alebo úplne podporené školné, stravné, ubytovanie, školské potreby, ochranné pomôcky a cestovné náklady. Podmienkou na jeho udelenie sú študijné výsledky študenta a pravidelná dochádzka do školy. Priložiť študent musí tiež potvrdenia o návšteve krúžkov, Základnej umeleckej školy, o absolvovaní súťaží, kópie diplomov a fotografií či referencie od vedúcich krúžkov. Tieto potvrdenia zvyšujú šancu študenta na získanie štipendia. Priložená musí byť tiež kópia vysvedčenia za školský rok 2015/2016, potvrdenie o návšteve školy, potvrdenia o príjme rodiny. Žiadosť o štipendium musí obsahovať kompletne vyplnený formulár zaslaný poštou, vrátane motivačného listu.


Mesačná výška štipendia pre študentov druhých a vyšších ročníkov je stanovená na viacero súm. Štipendium 45 eur mesačne je určené pre študenta gymnázia s priemerom známok v druhom polroku 2015/16 do 3,0, s pravidelnou dochádzkou do školy - maximálne 15 neospravedlnených hodín za celý školský rok. Štipendium 40 eur mesačne poputuje pre študenta strednej školy s maturitou s priemerom známok v druhom polroku 2015/16 do 1,54 a s pravidelnou dochádzkou - maximálne 15 neospravedlnených hodín za celý školský rok. Suma 30 eur mesačne je pre študenta strednej školy s maturitou s priemerom známok v druhom polroku 2015/16 od 1,55 do 2,5, takisto s pravidelnou dochádzkou do školy - maximálne 15 neospravedlnených hodín za celý školský rok.


Štipendium je určené na obdobie od septembra tohto roka do júna 2017. Vyplatené bude v jednej splátke, a to najneskôr do konca novembra. Viac informácií o výzve sa nachádza na stránke https://www.minv.sk/?romske-komunity-uvod.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies