Rómski kandidáti neboli vo voľbách úspešní, do parlamentu sa nedostal ani jeden

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 12:48 • 2 min
Rómski kandidáti neboli vo voľbách úspešní, do parlamentu sa nedostal ani jeden

BRATISLAVA - Ani jeden z desiatich rómskych kandidátov na poslancov NR SR sa do parlamentu nedostal. V tejto funkcii už nebude pokračovať ani doterajší vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO-NOVA).

slovakia

left justify in out

Práve na kandidátke OĽaNO-NOVA bolo najviac Rómov. O poslanecký mandát sa uchádzali štyria. Most-Híd mal na kandidačnej listine dvoch rómskych kandidátov. Jeden z nich, Štefan Vavrek bol na kandidátke zo všetkých Rómov najvyššie, na mieste číslo 18.

 

Po jednom kandidátovi mohli voliči nájsť na listine strán Smer-SD, Sieť, KDH a Sme rodina - Boris Kollár.

 

Oficiálnym víťazom parlamentných volieb 2016 sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady SR úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel).

 

Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies