Rómska problematika sa dá riešiť pozitívnym prístupom

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:11 • 2 min
Rómska problematika sa dá riešiť pozitívnym prístupom

Rómska problematika sa dá riešiť pozitívnym prístupom

slovakia

left justify in out

Rómsku problematiku v marginalizovaných komunitách je potrebné riešiť na základe pozitívnych prístupov a prezentovaním úspešných projektov práce s týmito komunitami. Myslí si to Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku.
„Vstupom do Európskej únie sa zvýšil prílev peňazí na rómsku problematiku, je však potrebné povedať, že vládne skôr taká všeobecná skepsa a mnoho tých peňazí je premrhaných,“ povedal Oravec. Jedným z dôvodov je podľa neho mimoriadne administratívna náročnosť projektov a byrokracia. „V celom systéme prevažuje forma nad obsahom, nikoho nezaujíma, že ako sa to robí, ako kvalitne,“ doplnil. To frustruje nie len obce, ale aj mimovládne organizácie, ubúda energia a aktivita v tomto smere.
Problémom sú aj existujúce pochybné organizácie a konzultačné spoločností, ktoré sa o Rómov vôbec nezaujímajú a efekt tým uniká. Ďalší dlhodobý problém je v zisťovaní etnických dát. „Jeden z ďalších problémov je prístup politikov a celková spoločenská atmosféra, ktorá dnes nepraje realizácii rôznych programov pre Rómov, predovšetkým tých pozitívnych,“ zdôraznil Oravec. Je to podľa neho silne demotivačný faktor. Neexistuje spoločenská zhoda, ako problémy riešiť, aby nevznikali ďalšie.
Slovenská republika ako jediná z Európskej únie vyčlenila špeciálny balík na riešenie rómskej problematiky. Ide o 178 miliónov eur ako základ na sedem rokov, ktoré by mali putovať na sociálnu inklúziu marginalizovaných rómskych komunít. Jedným z príkladov, ako sa to dá robiť dobre, je projekt v obci Varhaňovce, okres Prešov, kde 70 percent obyvateľov tvoria Rómovia. Štyri komunitné pracovníčky tu už od roku 2003 pracujú s rómskou komunitou.
„Je to projekt terénnej sociálnej práce, jeho cieľom je zvýšiť vzájomnú spoluprácu Rómov a Nerómov, sme multietnický tím, máme aj kolegyňu Rómku, ktorá s nami spolupracuje a pozná komunitu dokonale,“ priblížila terénna sociálna pracovníčka Inge Doležalová. Prevažne ide o prácu v teréne, pracovníčky sa snažia v osade riešiť rôzne životné situácie, snažia sa Rómom pomáhať a zlepšovať ich prostredie na život. „Robíme rôzne podporné aktivity, stretávame sa s rodičmi, eliminujeme záškoláctvo a iné problémy, ktoré v obci sú,“ doplnila Doležalová. Vyzdvihla tiež podporu zo strany starostu Varhaňoviec, ktorý pomáha nielen finančne, priestorovo, ale aj ľudsky.
Chybu vidí v tom, že takéto pracovníčky nemá kto viesť. „Ja mám 12-ročnú skúsenosť s prácou s Rómami, ale takáto pomoc nám chýba, potrebujeme sa poradiť a vymeniť si skúsenosti,“ konštatovala Doležalová. Pozitívnym príkladom, ako pracovať s marginalizovanými skupinami, je aj projekt spoločnosti U.S. STEEL. Fabrika v súčasnosti zamestnáva 115 ľudí z takýchto komunít, konkrétne z lokalít Veľká Ida, Šaca a Luník IX. „Ide o manuálnu prácu, naším cieľom je, aby naši zamestnanci mali pocit, že Rómovia im naozaj v práci pomáhajú, nejde len o umelý projekt,“ priblížil riaditeľ pre vonkajšie vzťahy U.S. STEEL Ján Bača. Spoločnosť kladie dôraz aj na vzdelávanie detí v rodinách, ktorých členovia pre fabriku pracujú. Vzdelaním sa podľa Baču zníži počet ľudí, ktorí si prácu nebudú vedieť nájsť inak ako prostredníctvom špeciálneho projektu.
Práve správnemu prístupu k riešeniu rómskej problematiky sa dnes v Spišskej Kapitule venovali mimovládne organizácie, verejné inštitúcie a samosprávy. Seminár pod názvom Efektívnosť využívania nástrojov na začleňovanie marginalizovaných rómskych komunít do spoločnosti predstavil konkrétne projekty, ktoré pomáhajú ohrozeným rómskym skupinám prekonať chudobu a zradiť sa do spoločnosti. Seminár bol oficiálnym podujatím Európskeho roka boja proti chudobe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona