Rompuy privítal dohodu na Ukrajine: Pravý sektor pokračuje v revolúcii

NETKY.SK • 21 Február 2014, 16:42 • 2 min
Rompuy privítal dohodu na Ukrajine: Pravý sektor pokračuje v revolúcii

BRUSEL/KYJEV - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy privítal dnešnú dohodu medzi vládou a opozíciou o urovnaní politickej krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Označil ju za "nevyhnutný kompromis".
      

"Všetky strany sú teraz zodpovedné za to, aby boli odvážne a pretvorili slová na skutky v záujme budúcnosti Ukrajiny," uviedol Rompuy podľa agentúry DPA. Pochválil prácu trojice ministrov zahraničných vecí EÚ Laurenta Fabiusa (Francúzsko), Franka-Waltera Steinmeiera (Nemecko) a Radeka Sikorského (Poľsko), ktorá dohodu sprostredkovala.
      

Trojica ministrov zároveň vyzvala na okamžité ukončenie násilia. Steinmeier pripomenul, že na základe dohody sa na Ukrajine ešte tento rok uskutočnia predčasné prezidentské voľby, vytvorí sa vláda národnej jednoty a krajina sa vráti k ústave z roku 2004.
      

Líder opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk podľa britskej spravodajskej stanice BBC povedal, že súčasné funkčné obdobie prezidenta sa "skráti o polovicu". Prezidentské voľby sa budú konať medzi septembrom a decembrom. Protestný tábor zostane v Kyjeve dovtedy, "kým nebudú splnené všetky požiadavky".
      

Radikálne hnutie Pravý sektor podľa BBC odmietlo dohodu medzi Janukovyčom a opozíciou. Líder tohto nacionalistického zoskupenia Dmytro Jaroš na Facebooku napísal, že dohoda neobsahuje "žiadne pevné sľuby" o odstúpení Janukovyča a rozpustení parlamentu. "Národná revolúcia pokračuje," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies