Rompuy pozval Erdogana do Bruselu, chce Turkov v EÚ

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 17:04 • 2 min
Rompuy pozval Erdogana do Bruselu, chce Turkov v EÚ

BRUSEL - Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vo štvrtok vyjadril radosť z kladnej reakcie tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana na jeho pozvanie do Bruselu v záujme znovunaštartovania rokovaní o vstupe Ankary do EÚ.

slovakia

left justify in out

Rompuy počas návštevy Ankary potvrdil, že Erdogan prisľúbil svoj príchod do Bruselu v najbližších mesiacoch. Belgický expremiér zároveň vyjadril vieru, že vzťahy medzi EÚ a Tureckom naberú pozitívny spád, a to či už v podobe otvorenie ďalšej prístupovej kapitoly alebo zavedenia bezvízového styku.

Rompuy zároveň ocenil "plodnú diskusiu" s Erdoganom, ktorý pre stagnujúce rokovania o vstupe do bloku a rezervovaný postoj viacerých vplyvných krajín nenavštívil sídlo únie od roku 2009. Francúzi s Nemcami však zmiernili svoje rázne postoje a v uplynulých mesiacoch vyjadrili túžbu znovunaštartovať prístupový proces s prevažne moslimskou krajinou. Prostredníctvom nej by totiž mohol blok získať vplyv na Blízkom východe a ťažiť by mohol aj v oblasti energetiky. Odporcovia však poukazujú na turecké porušovanie ľudských práv a slobody prejavu či prípadné "ťahanie" miliónov eur z únie na rozvoj svojich chudobných regiónov.

Turecko čaká na vstup do EÚ už 50 rokov, aj keď oficiálne prístupové rokovania, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú až od roku 2005. Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom. Nemecko a Francúzsko ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho ponúkajú moslimskej krajine privilegované partnerstvo. Podporu ich vstupu klesla aj medzi občanmi krajín EÚ, zo 70 percent v roku 2005 na aktuálnych 33, píše portál euobserver.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies