Rómovia žiadali Gašparoviča, aby im vybavil stretnutie s Ficom

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 13:48 • 2 min
Rómovia žiadali Gašparoviča, aby im vybavil stretnutie s Ficom

BRATISLAVA - Strana rómskej únie Slovenska dnes prezidenta Ivana Gašparoviča v Prezidentskom paláci požiadala, aby im sprostredkoval stretnutie s predsedom vlády Robertom Ficom.

slovakia

left justify in out

Okrem toho mu jej členovia predstavili svoje požiadavky a návrhy, ako riešiť problémy rómskej národnostnej menšiny. Ako po stretnutí povedal predseda Strany rómskej únie Slovenska (SRÚS) František Tanko, prezident sľúbil, že "pomôže, ako môže".

Podpredseda SRÚS Alfonz Kaliáš pred Prezidentským palácom vyhlásil, že problémy týkajúce sa slovenských Rómov nemôže riešiť iba vládny splnomocnenec. Do veci by mali podľa neho zasahovať viacerí rómski odborníci so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. SRÚS a jej experti podľa vyjadrení Kaliáša pracujú na niekoľkých návrhoch zákonov, ktoré majú Rómom zabezpečiť a posilniť ústavné práva a hlavne zákonné povinnosti. Rómovia vyhlasujú, že nechcú nič zadarmo a k lepšej životnej úrovni sa chcú dopracovať vlastnými rukami - aj keby to malo byť za minimálnu mzdu. Z tohto dôvodu by radi založili Rómsku pracovnú agentúru, ktorá by prácu pre Rómov zabezpečovala. Jej vznik musí byť podľa Tanka založený na spolupráci a dohode s rezortom práce. Ako však SRÚS upozorňuje, ich požiadavkami sa do dnešného dňa nikto z ústavných činiteľov okrem Gašparoviča nezaoberal. Kompetentní nereagujú ani na protestné pochody, vyhlásil Kaliáš. Ako dodal, Rómovia sa nebudú vnucovať majoritnej spoločnosti, ktorá ich aj tak nechce ani v školách, ani v práci. Podľa SRÚS sú Rómovia takto nútení vytvoriť si vlastnú uzatvorenú komunitu. 

Napriek tomu, že na protestné pochody politici podľa SRÚS nereagujú, sa chcú Rómovia 15. mája vrátiť do Bratislavy a protestovať. Rovnako chcú k okrúhlemu stolu pozvať vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka. Situácia menšiny, ktorú tvorí viac ako 500-tisíc ľudí, je neúnosná, vyhlásil Tanko. 

V tlačovej správe z Prezidentského paláca sa píše, že prezident prijal predstaviteľov SRÚS na základe listu, ktorý mu poslali. Na margo postavenia a života Rómov s nerómskym obyvateľstvom na Slovensku prezident povedal, že "spolupráca musí spočívať v hľadaní kompromisov." Rómsky problém nie je podľa hlavy štátu iba slovenským alebo európskym problémom, ale vyžaduje si riešenie na celosvetovej úrovni. Gašparovič zdôraznil, že je potrebné, aby sa Rómovia otvorene hlásili k svojej národnosti, keďže podľa výsledku sčítania obyvateľov sú potom prideľované aj dotácie pre národnosti. Poukázal aj na potrebu prezentovať pozitívne príklady spolužitia rómskeho etnika s nerómskym obyvateľstvom. Za príkladný vzor označil obec Spišské Tomášovce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies