Rómovia z Luníku IX. sa nechcú vysťahovať, obrátili sa na súd

NETKY.SK • 9 Október 2013, 12:37 • 2 min
Rómovia z Luníku IX. sa nechcú vysťahovať, obrátili sa na súd

KOŠICE – V košickej mestskej časti Luník IX vládne medzi Rómami z Hrebendovej ulice nepokoj a nespokojnosť.

slovakia

left justify in out

Z dvoch vchodov 22 a 24 sa musia vysťahovať. Tvrdia, že nemajú kam odísť. V jednom vchode žije približne 24 rodín. Niekoľko rodín, ktoré mali nájomné zmluvy a platili, sa presťahovali inam. Niektoré rodiny sa obrátili na súd.

„Rómovia z vchodov 22 a 24 sa obrátili na súd. Chceme sa na súde vyjadriť, ako je to s tými bytmi. Takže čakáme, ako rozhodne súd,“ povedala Magdaléna Mirgová, ktorá sa tiež musí vysťahovať. Podľa jej slov sa na súd obrátilo asi deväť rodín. „My chceme, ak sa bude tento blok búrať, nech nám dajú nejaké náhradné byty a my začneme platiť aj dlžobu aj svoj nájom. Ale takto s deťmi nemôžeme ísť von na ulicu. Deti mi chodia do školy, do škôlky. A ide zima, kde pôjdeme,“ hovorí Mirgová. Doložila, že tunajšia prevádzkarka košického bytového podniku chodí po ulici a megafónom oznamovala ľuďom, že sa majú hneď vysťahovať. Mirgová pripustila, že nemá nájomnú zmluvu ako aj to, že už pred pol rokom dostali písomnú výzvu, aby sa vysťahovali. Tvrdí, že jej štvorčlenná rodina žije z mesačného príjmu okolo 220 eur, no keby jej dali náhradné bývanie, platila by nájom 30 eur, viac si nemôže dovoliť. 

Bytový podnik mesta Košice, ktorý spravuje byty aj na košickom Luníku IX, už dávnejšie upozornil ľudí z Hrebendovej 22 a 24, že tí, ktorí nemajú nájomné zmluvy a sú neplatiči, sa budú musieť vysťahovať, už pred polrokom dostali písomnú výzvu na vysťahovanie. Mnohé rodiny tu nemajú ani trvalý pobyt. 

Ako uviedol koordinátor mesta pre aktivity na Luníku IX Miloš Ihnát, bytový dom na Hrebendovej 22 a 24 je v havarijnom stave. „Všetky rodiny, ktoré mali platné nájomné zmluvy, už boli vyriešené a presťahovali sa do iných bytov,“ povedal Ihnát. Doložil, že podľa posudku stavebného úradu je dom nebezpečný, ohrozuje životy ľudí a mal by sa zbúrať do konca tohtoročnej jesene. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies