Rómovia vďaka futbalu proti americkej ambasáde videli Bratislavu po prvý raz

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 12:56 • 2 min
Rómovia vďaka futbalu proti americkej ambasáde videli Bratislavu po prvý raz

BRATISLAVA - Do hlavného mesta pricestovali rómski chlapci z Čičavy (okr. Vranov na Topľou), aby si zahrali futbal proti pracovníkom veľvyslanectva USA na Slovensku. Podujatie zorganizovala americká ambasáda pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý pripadá práve na dnešný deň.

slovakia

left justify in out

Viacerí z dorastencov, ktorí hrajú na východe Slovenska okresnú ligu, videli Bratislavu po prvý raz v živote. „Včera (7.4. – pozn. TASR) sme si pozreli mesto a dnes si to dáme na športovom poli,“ vysvetľuje Pavel Kováč, tréner chlapcov z Čičavy a zároveň riaditeľ tamojšej základnej školy. V tíme má Rómov aj Nerómov, problémy s tým podľa neho žiadne nie sú. „Chlapci si veľmi pomôžu a na futbalovom poli vidno, že sú ako tím, navzájom si pomáhajú. Vychádzajú spolu veľmi dobre. Mali sme aj takú situáciu na jednom zápase, keď nám súper, ktorý bol Róm, kopol hráča Neróma a náš Róm za ním prišiel, že toto môjmu kamarátovi nerob, tak sa ho zastal. Také veľmi pekné gesto, tak by to malo byť aj v živote,“ spomína tréner.
     

O futbalový zápas v Bratislave bol vraj medzi Rómami veľký záujem. „Chceli sme prísť, lebo bude to veľký zážitok. V Bratislave niektorí ešte neboli, ani nevideli mesto,“ hovorí rómsky futbalista Peter David. Problém medzi bielymi a Rómami vidí v tom, že sa jeden od druhého odťahujú. „A pritom sme všetci rovnakí, všetci sme Slováci,“ tvrdí.
     

Podujatie zorganizovalo veľvyslanectvo USA. Podľa Normana Thatchera Scharpfa, Chargé d'affaires USA, Slovensko v poslednom období urobilo povzbudivý krok tým, že prijalo svoju prvú stratégiu ľudských práv a zabezpečilo milióny eur z európskych fondov na pomoc marginalizovaným Rómom. Nevyhol sa však ani kritike. „Naďalej vyjadrujeme obavy ohľadom pokračujúcej segregácie rómskych detí v školách a diskriminácie v prístupe k službám vrátane zdravotníctva,“ skonštatoval.
     

Medzinárodný deň Rómov pripomína 1. svetový kongres Rómov, ktorý sa 8. apríla 1971 začal v Orpingtone pri Londýne. Podľa odhadov ich žije v Európe sedem až 14 miliónov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona