Rómovia v EÚ sú stále diskriminovaní a marginalizovaní

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 16:06 • 2 min
Rómovia v EÚ sú stále diskriminovaní a marginalizovaní

BRUSEL - Rómovia sú najväčšia európska menšina v EÚ, kde ich žije okolo 6 miliónov, a ešte stále čelia diskriminácii a marginalizácii. Uviedli dnes predstavitelia Európskej komisie (EK) pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov (8. apríl).

slovakia

left justify in out

"Základnými kameňmi Európskej únie sú rovnaké zaobchádzanie a základné práva. Rómovia majú za sebou dlhú históriu, počas ktorej boli obeťami sociálneho vylúčenia a predsudkov. Táto najväčšia európska menšina ešte stále čelí diskriminácii a marginalizácii," uviedli v spoločnom vyhlásení prvý podpredseda EK Frans Timmermans, eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová, eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a eurokomisárka pre regionálny rozvoj Corina Cretu.

 

Podľa ich vyjadrenia exekutíva EÚ je odhodlaná aj naďalej bojovať proti neznášanlivosti voči Rómom a presadzovať ich plnú integráciu vo všetkých komunitách a krajinách EÚ.

 

Komisia pripomenula, že už od roku 2011 úzko spolupracuje s členskými štátmi EÚ v boji proti diskriminácii a pri presadzovaní sociálneho a hospodárskeho začleňovania Rómov - investíciami do sociálnej integrácie, ľudského kapitálu a projektov obnovy miest v rámci politiky súdržnosti.

 

"Vyzývame členské štáty, aby urýchlili svoje úsilie na podporu Rómov: každá krajina EÚ by mala dodržiavať a presadzovať antidiskriminačné právne predpisy; všetky rómske deti by mali mať prístup k nesegregovanému vzdelávaniu; vnútroštátne orgány by mali zabrániť násilným vysťahovaniam a podporovať prístup k bývaniu," uvádza sa vo vyhlásení štvorice komisárov.

 

Podľa ich vyjadrenia by členské štáty mali preukázali politické odhodlanie a predstaviť dlhodobé vízie na riešenie diskriminácie a neznášanlivosti voči Rómom.

Ministri pre sociálne vecí krajín EÚ v decembri 2016 - v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ -, rozhodli, že EK začne hodnotiť rámec EÚ pre vnútroštátne stratégie integrácie Rómov. Pri tomto hodnotení posúdi vplyv dosiaľ zavedených európskych a vnútroštátnych nástrojov a ponúkne podnety na zlepšenie stratégie a zvýšenie jej účinnosti, pokiaľ ide o podporu začleňovania Rómov do spoločnosti.

 

"Integrácia a prijatie začínajú na individuálnej úrovni, a tak všetkých občanov EÚ vyzývame, aby uznali a akceptovali rovnosť Rómov a uvedomili si jedinečnú úlohu, ktorú zohráva rómska história a kultúra," uvádza sa v závere výzvy predstaviteľov eurokomisie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies