Rómovia v Breznici si obydlia postavia sami: Obec im dá pozemky a štát materiál

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 12:59 • 2 min
Rómovia v Breznici si obydlia postavia sami: Obec im dá pozemky a štát materiál

BREZNICA - V obci Breznica v okrese Stropkov dnes splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a starosta obce Slavomír Brendza urobili slávnostný výkop k základom troch nových domov, ktoré si tu obyvatelia osady budú stavať svojpomocne.

slovakia

left justify in out

Výstavba domov je súčasťou projektu Riešenie zamestnanosti a bývania obyvateľov rómskych komunít svojpomocnou výstavbou domov podporeného Ministerstvom vnútra SR – Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.
     

„Obec Breznica požiadala v minulom roku o dotáciu na realizáciu tohto projektu. Minulý rok tak urobili traja odvážni starostovia a tým sme vyhoveli. Je to pilotný projekt rómskej reformy. Súčasťou tejto aktivity okrem nákupu stavebného materiálu je aj stavebný dozor, ktorý financujeme, teda veríme, že tie domy budú postavené tak, že budú môcť byť skolaudované,“ uviedol Peter Pollák.
     

Štát na výstavbu troch domov v Breznici prispel sumou 40.000 eur, obec zo svojich zdrojov dáva 13.500 a za 1500 eur zakúpili pozemky. Starosta vybral tri rodiny, ktoré budú v domoch bývať, ale zároveň si ich postavia. Ide o mladú rodinu s piatimi deťmi, potom o rodinu, ktorá býva v najhoršej chatrči a tiež o rodinu, ktoré mala na pozemok predkupné právo, no vzdala sa ho kvôli tomuto projektu. Podobné domy sa budú stavať vo Veľkej Lomnici a Humennom. 
     

Každá z rodín sa tak nasťahuje do obydlia s rozlohou 42 metrov štvorcových, postaveného z najmodernejších materiálov s plastovými oknami. Po vysťahovaní z ich starých príbytkov sa jedna chatrč zbúra a do ostatných sa nasťahujú ich rodinní príslušníci. Podmienkou obce je, že to musia byť miestni Rómovia. Rodiny v nových domoch dostanú nájomné zmluvy, budú si platiť energie a vodu a asi 30 eur nájom. Starosta Breznice podotkol, že nepredĺžiť zmluvu im môžu v prípade, že budú neplatiči, alebo si do domu nasťahujú Rómov z iných obcí.  
     

Eduard Moskaľ, ktorý má 5 detí a do nového domu sa nasťahuje so svojou rodinou, nevidí problém v tom, že by si ho mal postaviť sám. Dokonca je rád, že dostane pozemok, lebo inak by si dom postaviť nemohol. Sám má skúsenosti zo stavieb.
     

Pozitívne vníma tento krok aj Rómka Magda Tokárová, ktorá hovorí, že keď si niekto dom postaví sám, viac si to váži. Tak to bolo aj v jej prípade a je rada, že ich Rómovia dostali príležitosť niečo si postaviť. Domy by podľa starostu obce mali byť dokončené do októbra. V prípade druhej etapy by chceli niektoré staré chatrče Rómov zbúrať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies