Rómovia sa stretnú sa s pápežom Františkom

NETKY.SK • 26 Október 2015, 09:51 • 2 min
Rómovia sa stretnú sa s pápežom Františkom

BRATISLAVA - Asi desaťtisíc Rómov z celého sveta prijme zajtra v Aule Pavla VI na audiencii pri príležitosti organizovania celosvetovej rómskej púte svätý otec František. Súčasťou audiencie budú príhovory a svedectvá zástupcov Rómov.

slovakia

left justify in out

Svätému otcovi Františkovi sa so svojím svedectvom prihovorí Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, v ktorom vyzdvihne potrebu realizovania misijnej práce v rómskych komunitách a vzdelávania. Odovzdá mu ručne kovanú mapu Slovenska s rómskym kolesom, ktorú vyrobili rómski kováči, informovala agentúru SITA Iveta Duchoňová z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.


Audiencie u sv. otca Františka sa zo Slovenskej republiky zúčastní 90 Rómov. Rómov z obcí Jarovnice, Hanušovce nad Topľou, Spišský Štvrtok, Bardejova- Poštárka, z Luníka IX, z Plaveckého Štvrtku a ďalších obcí vyberala Arcidiecéza Košice prostredníctvom svojich koordinátorov.


„Táto myšlienka, zorganizovať celosvetovú púť Rómov prišla od svätého otca. Pripomíname si ňou 50. výročie stretnutia blahoslaveného pápeža Pavla VI s Rómami v Pomezii pri Ríme. Stretnutie so svätým otcom je povzbudenie pre celú našu rómsku komunitu. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity bude aj v budúcom roku podporovať misijnú prácu v osadách a registrované cirkvi a náboženské spoločnosti v týchto komunitách. Investovanie do misijnej práce v rómskych komunitách má pozitívny vplyv na životy Rómov, ktorí zmenili svoje životy a stali sa zodpovednými nielen vo vzťahu k svojim životom, ale aj svojej rodine, v komunite, v ktorej žijú a voči spoločnosti. Preto prostriedky, ktoré vynaložíme na misijné aktivity v osadách, sú vynaložené hospodárne,“ dodal Peter Pollák.


Ako povedala pútnička z Bardejova Lucia Ferencová, je správne, že sa Rómovia môžu stretnúť na takomto spoločnom stretnutí a porozprávať sa o tom, ako žijú Rómovi aj v iných krajinách. „Mala by sa zmeniť aj situácia na Slovenku, najmä ohľadom pracovných príležitostí,“ uviedla Lucia Ferencová. Dnes sa rómski pútnici zúčastnili sv. omše vo Svätyni Božej lásky, ktorej predsedal jeho Eminencia kardinál Antonio Maria Veglió. Po skončení sv. omše prijal kardinál Veglió splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka. Posledný deň rómskej púte, po ukončení stretnutia so sv. otcom, sa Rómovia zo Slovenskej republiky rozlúčia na spoločnej sv. omši v Bazilike sv. Petra pri oltári sv. Jozefa, ktorej bude predsedať košický arcibiskup Bernard Bober.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona