Rómovia sa chcú vrátiť z Kanady kvôli mučivej túžbe po domove

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 12:00 • 2 min
Rómovia sa chcú vrátiť z Kanady kvôli mučivej túžbe po domove

Rómovia sa chcú vrátiť z Kanady kvôli mučivej túžbe po domove

slovakia

left justify in out

img

Niekoľko rómskych rodín pochádzajúcich z maďarskej Nyíregyházy chce dostať späť svoje sociálne nájomné byty, ktoré opustili pri odchode do Kanady. Platné predpisy to však neumožňujú, píše dnešné vydanie regionálneho denníka Kelet-Magyarország.
      Predseda mestskej samosprávy Rómov v Nyíregyháze Artúr Balogh pre denník povedal, že z mesta odišlo takmer 60 Rómov, teraz sa však chcú vrátiť domov. Nedokážu tam údajne žiť kvôli mučivej túžbe po domove.
      Po vlaňajších vraždách Rómov v Maďarsku 30 ľudí opustilo svoje domovy v osade Huszár a vycestovalo do Kanady. V júli sa z nich vrátilo už 20. Okrem jednej rodiny, ktorá sa usadila v Budapešti, všetky chcú späť byty, ktoré sú však majetkom samosprávy. Podľa platných nariadení na ne nemajú nárok, lebo nenahlásili, že tieto byty opúšťajú na viac ako 60 dní, ako to vyžaduje zákon. Samospráva byty obnovila a vydala novým nájomníkom.
      Navyše do piatich rokov nemôžu podať ani žiadosť o nové sociálne byty. Vedia im poskytnúť iba dočasné ubytovanie. Rómska samospráva mieni pozbierať požiadavky rómskych rodín a spoločne ich predložiť miestnej samospráve, píše sa v denníku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona