Rómovia nechcú Polláka za svojho splnomocnenca, budú demonštrovať

NETKY.SK • 11 August 2014, 13:28 • 2 min
Rómovia nechcú Polláka za svojho splnomocnenca, budú demonštrovať

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico by mal zvážiť ponechanie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka vo funkcii, pretože na úrade vládne chaos.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Strany Rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko. „Keď do funkcie nastupoval, očakávali sme zlepšenie rómskej problematiky, no čas ukázal, že stagnuje na jednom mieste,“ poznamenal. Rómovia aj pre situáciu na úrade plánujú v septembri a októbri viaceré demonštrácie vo väčších okresných mestách, prísť by mali aj do Bratislavy. Pochodmi chcú poukázať jednak na nespokojnosť s Pollákom ako splnomocnencom pre Rómov, ale aj na rozkrádanie eurofondov či nezamestnanosť rómskeho obyvateľstva. „Osobne nemám proti Petrovi Pollákovi nič, no požadujeme, aby bol splnomocnenec vlády volený z radov Rómov. Ak niečo urobí zle, my si to s ním vybavíme. Rómsky problém treba totiž razantne riešiť,“ vysvetlil predseda SRÚS. Ako dodal, rómsky problém raz Ficovi prerastie cez hlavu. 

 

Strana sa 2. júla obrátila v liste na predsedu vlády, aby zvážil svoj postoj a porozmýšľal nad zotrvaním Petra Polláka na jeho terajšom poste. Úrad vlády však na list zatiaľ nereagoval. Ako Tanko ďalej povedal, zo zákona má premiér na odpoveď 30 dní, tak na reakciu stále čakajú. Problémom na Pollákovom úrade je podľa jeho slov tiež rozdávanie peňazí na nezmyselné projekty, ktoré Rómom nijak nepomôžu. „Nikoho dnes nezaujíma, že Rómovia, ale aj bieli sú bez práce, no rómske obyvateľstvo je dobré len na zametanie ulíc, nútené práce za 66 eur a na voľby,“ uviedol s tým, že sociálne dávky Rómovia nechcú, chcú pracovať za minimálnu mzdu. 

 

Úrad splnomocnenca podľa predsedu strany funguje už niekoľko rokov. „Netvrdím, že pre Rómov neurobil nič, predošlí splnomocnenci urobili kus dobrej práce,“ povedal. Pollák podľa predsedu občianskeho združenia Integrasa Karola Richtera nepodporuje veci, ktoré sa týkajú Rómov, od začiatku si len robí kampaň. „Odkedy nastúpil do funkcie, kladie dôraz na osobný prospech a prospech strany OĽaNO, pričom si takýmto spôsobom zabezpečuje teplé miesto. Dávno myslí na ďalšie voľby,“ informoval. Už podľa jeho slov stačilo rôznych osláv a podobných vecí, pretože ľudia na Slovensku potrebujú peniaze na oblečenie či dopravu. „Keď niečo chceme, musíme to iniciovať a pričiniť sa o to vlastnou silou,“ dodal. Richter si nemyslí, že by Peter Pollák robil konštruktívnu a efektívnu prácu. „Prvou chybou však je to, že gestorom úradu je ministerstvo vnútra, sem to vôbec nepatrí,“ doplnil. 

 

Ako na záver Richter povedal, rómsky problém ako taký tu však nie je, vytvárajú ho tí, ktorí majú silu a ide im karta. „Táto vláda si splnila požiadavku zo strany Európskej únie, aby vytvorila úrady, v ktorých budú mať zastúpenie aj ľudia z minorít a tým sa to skončilo,“ poznamenal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona