Rómovia dostali ku Dňu Rómov darček, majú svoju prvú oficiálnu hymnu

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 11:45 • 2 min
Rómovia dostali ku Dňu Rómov darček, majú svoju prvú oficiálnu hymnu

BRATISLAVA - Rómovia dostali k dnešnému Medzinárodnému dňu Rómov darček, majú svoju prvú oficiálnu hymnu. Ako agentúru SITA ďalej informovala Monika Komorová z Gypsy Television, autori hymny dúfajú, že ju Rómovia začnú používať počas národných alebo medzinárodných podujatí.

slovakia

left justify in out

Rómske obyvateľstvo pozná hymnu pod viacerými názvami, ako je napríklad “Gejľem, Gejľem”, “Djelem, Djelem”, “Opre Roma” či “Romale, čhavale”. "Jej melódia pochádza zo starobylej piesne známej v Rumunsku a Srbsku z prvej polovice 20. storočia,” vysvetlila Komorová. V každej krajine podľa jej slov rómska hymna existuje v inej podobe. Spevácko-hudobné združenie z Moldavska sa preto rozhodlo, že vytvorí prvú štandardizovanú hymnu, poznamenala.

 

Rómovia majú dnes svoj sviatok po celom svete. U nás otvorí verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová výstavu s názvom Úspešné rómske ženy. Vernisáž bude v nových priestoroch jej kancelárie na Grösslingovej ulici v centre Bratislavy. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, Dubovcová chce s pozvanými zástupcami rôznych inštitúcií poukázať na úspešné zástupkyne rómskej menšiny. "Rómske ženy sa aj napriek rôznym formám neprijímania v spoločnosti vypracovali a presadili," poznamenal. Ombudsmanka chce so zástupcami rôznych oblastí otvoriť celospoločenskú diskusiu o vytváraní takých aktivít, ktoré podporujú rovnosť príležitostí a spoločenské uznanie aj pre rómske ženy.

 

Deň Rómov si pripomenie i prezident Andrej Kiska. V Spišskom Hrhove sa stretne s ľuďmi z obce a Rómami, ktorí stáli pri pozitívnych zmenách v spôsobe života tejto menšiny v obci. Tiež má v pláne prehliadku prevádzok, v ktorých Rómovia pracujú či prehliadku výstavby nízkonákladových domov. Neskôr navštívi rómsku rodinu a základnú školu. V obci Batizovce si dá obed so zástupcami miestnej rómskej komunity.

 

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pri príležitosti tohto dňa usporadúva v spolupráci s RTVS galavečer Amaro Džives – Náš deň, ktorý televízia dnes odvysiela v priamom prenose na Dvojke. V rámci programu dostanú tri osobnosti, ktoré sa zaslúžili o zlepšenie vzťahov medzi Rómami a majoritou a o politické, vzdelanostné a kultúrne pozdvihnutie Rómov, cenu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Romipen.
Medzinárodný deň Rómov si ľudia pripomínajú na počesť prvého svetového kongresu Rómov v Orphingtone pri Londýne, na ktorom sa začali písať dejiny sebauvedomenia Rómov a posilňovania hrdosti. "Rómska identita - Romipen znamená byť hrdým na to, že som Róm, na svoj pôvod a na svoje korene. Romipen je vyjadrením tradičných rómskych hodnôt, slušnosti a vzťahu k rodine," informoval rómsky vládny splnomocnenec Peter Pollák.

 

Vokálna verzia

 

 

Orchestrálna verzia

 

 

Negatívna verzia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies