Rómovia chcú, aby Kaliňák posilnil hliadky v osadách

NETKY.SK • 7 August 2015, 11:01 • 2 min
Rómovia chcú, aby Kaliňák posilnil hliadky v osadách

BRATISLAVA - Rómska iniciatíva Slovenska (RIS) na čele s jej predsedom Václavom Kappelom vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby posilnil hliadky v osadách, kde Rómovia políciu nerešpektujú.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA Kappel ďalej uviedol, v osade Zabijanec v obci Rudňany, kde Rómovia zranili pri akcii v nedeľu 2. augusta siedmich policajtov, sú jej obyvatelia veľmi agresívni. "Rómovia z okolitých osád sa k nej boja priblížiť, pretože ich miestni viackrát napadli," poznamenal.


RIS neverí tvrdeniu, že polícia príde do osady a začne Rómov biť "hlava-nehlava" len tak bez príčiny. "Vyjadrenia neprispôsobivých Rómov, že polícia ich napadla bezdôvodne, treba považovať za účelovo klamlivé len na svoju obhajobu," upozornil Kappel. Poukázal pritom i na prípad policajného zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z júna 2013. Ako pokračoval, "je samozrejmosťou, že ak je napadnutý policajt, je jeho povinnosťou útočníka spacifikovať, a to platí pre všetkých bez rozdielu farby pleti či náboženskej príslušnosti".

 

Polícia jednotlivé bezpečnostné hrozby v problémových lokalitách vyhodnocuje a prijíma opatrenia, uviedol pre agentúru SITA riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík. Do niektorých osád sú už dnes počas výkonu služby presmerovávané napríklad pohotovostné motorizované jednotky (PMJ). "Polícia má rešpekt v osadách a bude zasahovať voči tým, ktorí zákon porušujú, a to bez ohľadu na to, či ide o sociálne vylúčenú komunitu," vysvetlil s tým, že výsledkom policajnej akcie v osade Zabijanec je päť obvinených ľudí z útoku na verejného činiteľa.


Pri útoku v osade Zabijanec v obci Rudňany v Spišskonovoveskom okrese utrpeli siedmi policajti rôzne zranenia. Vyšetrovateľ zo Spišskej Novej Vsi obvinil v utorok 4. augusta zatiaľ päť osôb z útoku na verejného činiteľa, polícia zadržala predtým deväť útočníkov. Ako uviedol košický policajný hovorca Alexander Szabó, obvinených umiestnili do cely policajného zaistenia. V prípade dokázania viny im hrozí jeden až päť rokov za mrežami. Vyšetrovanie pokračuje a orgány činné v trestnom konaní vykonávajú ďalšie potrebné procesné úkony. Na policajtov zaútočili miestni Rómovia, utrpeli rôzne zranenia s dĺžkou liečenia od štyroch do siedmich dní.


V nedeľu pred 20:00 požiadal miestny Róm políciu o pomoc s tým, že jeho deti a tehotnú manželku napadla skupina podgurážených Rómov. Keď na miesto prišla policajná hliadka z Markušoviec, napadla ju väčšia rómska skupina. Do policajtov hádzali kamene, sklenené fľaše a útočili na nich palicami. Preto sa hliadka stiahla a privolala pomoc. Na zásahu, ktorý trval od 20:10 do 24:00, sa zúčastnilo 22 policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona