Rómovia a Sintovia varovali pred posunom k pravici

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:33 • 2 min
Rómovia a Sintovia varovali pred posunom k pravici

Rómovia a Sintovia varovali pred posunom k pravici - Politika Sintovia a Rómovia dnes pri príležitosti 66. výročia vražednej akcie nacistických oddielov SS v koncentračnom tábore Osvienčim proti príslušníkom ich etnika poukázali na porušovanie ľudských pr

slovakia

left justify in out

img

Sintovia a Rómovia dnes pri príležitosti 66. výročia vražednej akcie nacistických oddielov SS v koncentračnom tábore Osvienčim proti príslušníkom ich etnika poukázali na porušovanie ľudských práv v častiach Európy.
      "Nedávny posun smerom k pravici v Maďarsku a ďalších krajinách nás napĺňa obavami," povedal dnes predseda Rady nemeckých Rómov a Sintov Romani Rose v Osvienčime.
      Zároveň apeloval na národné vlády, aby viac podporovali sintské a rómske organizácie a akceptovali ich ako rovnocenných partnerov. Zástupcovia Rómov z viacerých európskych krajín kritizovali skutočnosť, že ich situácia sa bez ohľadu na programy EÚ nezlepšila a pomoc EÚ nedorazila k príslušníkom menšín.
      Nacisti vybudovali koncentračný tábor Osvienčim v Poľsku v roku 1940. O rok neskôr postavili tábor aj v susednom Birkenau. Koncom februára 1943 tam vznikol "rodinný cigánsky tábor", kam nacisti odvliekli Rómov a Sintov z okupovaných krajín Európy. Podľa odhadov ich tam prišlo o život približne 500.000.
      V noci z 2. na 3. augusta 1944 nacisti zlikvidovali rómsky tábor v Osvienčime a takmer 3000 ľudí zahynulo v plynových komorách.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies