Rómov zo devastovaných bytoviek chce mesto presťahovať

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 13:09 • 2 min
Rómov zo devastovaných bytoviek chce mesto presťahovať

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Rómov z troch zdevastovaných bytoviek na ulici K nemocnici chce mesto Bánovce nad Bebravou presťahovať do inej lokality. Kam presne, ešte radnica nevie.

slovakia

left justify in out

„Vytypovaných lokalít je viacero. Všetko závisí aj od vlastníckych vzťahov, mesto totiž nejaké veľké možnosti nemá,“ povedal primátor mesta Marián Chovanec.

Model financovania výstavby v inej lokalite Bánoviec nad Bebravou ešte nie je jasný. Mesto však chce, aby pri výstavbe pomáhali aj samotní Rómovia. „Teda aby isté percento prác odpracovali sami. Bude to mať aj výchovný charakter, budú si viac vážiť to, či vybudujú,“ hovorí Chovanec.

Technický stav troch bytoviek z 50-tych rokov, kde Rómovia v súčasnosti bývajú, sa rapídne zhoršuje. Ich rekonštrukcia by však bola podľa Chovanca finančne veľmi náročná. „Za tie peniaze dokážeme urobiť byty nižšieho štandardu,“ tvrdí primátor. V minulosti chcelo bytovky opraviť mesto samo za asi 3,3 milióna eur, čo sa stretlo s nevôľou tamojšej majority.

Ľubomír Kmeťo z rómskej hliadky hovorí, že Rómovia by boli ochotní ísť bývať aj inam. Problém by im podľa jeho slov nerobila ani pomoc s výstavbou. „Mladí nemajú záujem o robotu, starší by chceli robiť, ale nemajú kde, nikto ich nechce zamestnať. Nebolo by to zlé riešenie, aspoň by niektorí robili,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies