Romney prijal nomináciu na prezidenta, kritizoval Obamu

NETKY.SK • 31 August 2012, 06:45 • 2 min
Romney prijal nomináciu na prezidenta, kritizoval Obamu

Romney prijal nomináciu na prezidenta, kritizoval Obamu - Politika Mitt Romney prijal nomináciu svojej Republikánskej strany na kandidáta v novembrových prezidentských voľbách. V prejave na zjazde republikánov vo štvrtok večer vyhlásil, že prezident Barac

slovakia

left justify in out

imgMitt Romney prijal nomináciu svojej Republikánskej strany na kandidáta v novembrových prezidentských voľbách. V prejave na zjazde republikánov vo štvrtok večer vyhlásil, že prezident Barack Obama nesplnil svoje prísľuby nádeje a zmeny, preto je čas na nové vedenie v Bielom dome.
      Romney sa vo vystúpení pred delegátmi i miliónmi televíznych divákov - svojom najdôležitejšom prejave v predvolebnej kampani - prezentoval ako najväčšia nádej na pozdvihnutie americkej ekonomiky, píšu svetové tlačové agentúry. V súlade so svojím päťbodovým plánom prisľúbil, že dosiahne energetickú nezávislosť USA, zníži deficit, dohodne nové obchodné zmluvy a vytvorí 12 miliónov pracovných miest.
      Romney voličov požiadal, aby prekonali sklamanie z Obamu a pridali sa k nemu pri "obnovovaní prísľubu Ameriky". Podľa vlastných slov im chce znova dodať optimizmus: "Kandidujem za prezidenta s cieľom vytvoriť lepšiu budúcnosť," vyhlásil.
      "Prezident Obama prisľúbil, že začne spomaľovať stúpanie oceánov. A že vylieči planétu. Ja sľubujem pomôcť vám a vašej rodine," povedal Romney, pred ktorého vystúpením publikum "rozohrievala" hollywoodska hviezda Clint Eastwood.
      Mimo domácich otázok - hlavnej témy prejavu - Romney uviedol, že Obama nespomalil nukleárnu hrozbu Iránu, zmenou plánov protiraketovej obrany opustil Poľsko a "hodil spojencov ako Izrael pod autobus". Obama podľa neho chce "dať ruskému prezidentovi (Vladimirovi) Putinovi flexibilitu, ktorú si želá po voľbách".
      "Za mojej vlády naši priatelia uvidia viac lojálnosti a pán Putin trochu menej flexibility a viac chrbtovej kosti," vyhlásil Romney. Prisľúbil okrem toho obnoviť vedúce postavenie Spojených štátov vo svete. "Naplníme demokratické ideály Ameriky, pretože slobodný svet je mierovejším svetom," povedal.
      Jeho prejav bol vyvrcholením trojdňového republikánskeho nominačného zjazdu vo floridskom meste Tampa a míľnikom v jeho dlhom úsilí dostať sa do Bieleho domu. O nomináciu pred štyrmi rokmi prišiel v súboji s Johnom McCainom a tento rok musel odraziť viacerých republikánskych vyzývateľov, pochybnosti okolo meniacich sa postojov i nespokojnosť niektorých ohľadom svojej mormónskej viery.
      Výhrady voči Romneymu v radoch republikánov sú však oveľa menšie než želanie vysťahovať Obamu z Bieleho domu. Stranu navyše potešilo, keď si za svojho kandidáta na viceprezidenta zvolil kongresmana Paula Ryana, architekta plánu zníženia vládnych výdavkov.
      O tom, kto bude prezidentom USA v ďalšom štvorročnom funkčnom období, rozhodnú voľby 6. novembra. Podľa prieskumu vedú Romney a Obama vyrovnaný súboj, pričom hlavnou otázkou pre voličov je ekonomika.
      Romney uviedol, že nadšenie z Obamových prísľubov z jeho kampane pred poslednými voľbami vystriedalo "sklamanie a rozdelenie". "Viete, že niečo nie je v poriadku s tým, akú prácu ako prezident vykonal, keď najlepší pocit z neho ste mali v deň, keď ste za neho hlasovali," vyhlásil.
      Prejav bol vnímaný ako určité celonárodné predstavenie 65-ročného Romneyho, čo je zvláštnosť pri zvážení rokov, ktoré strávil pod dohľadom verejnosti. Napriek všetkému času strávenému najnovšou kampaňou, pôsobeniu na poste guvernéra štátu Massachusetts či riaditeľa zimnej olympiády v Salt Lake City v roku 2002 je však stále tak trocha záhadou. Často je vnímaný - podľa priateľov neprávom - ako upätý a odmeraný.
      Hoci v prieskumoch voliči považujú Romneyho, multimilionára a bývalého podnikateľa, za schopnejšieho zlepšiť ekonomiku, Obamu vnímajú ako úprimnejšieho a sympatickejšieho.
      Romneyho tím dúfa, že prejav a zjazd vo všeobecnosti tieto názory zmenia. Rečníci ho tri dni vykresľovali ako rodinne a nábožensky založeného muža, rozumného a úspešného v biznise, záchrancu olympiády v roku 2002, no opatrného pri výdavkoch. V snahe zjemniť jeho imidž časť pódia na zjazde cez noc prebudovali, aby vyzeral, že je obklopený delegátmi, a nie rečniaci z väčšej vzdialenosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies