Izrael má právo brániť sa

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 07:00 • 2 min
Izrael má právo brániť sa

Romney Izrael má právo brániť sa - Politika Právo Izraela na obranu proti hrozbám z Iránu a prípadné premiestnenie amerického veľvyslanectva v židovskom štáte v prípade svojho volebného víťazstva spomenul republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mi

slovakia

left justify in out

img

Právo Izraela na obranu proti hrozbám z Iránu a prípadné premiestnenie amerického veľvyslanectva v židovskom štáte v prípade svojho volebného víťazstva spomenul republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney vo svojom prejave v Jeruzaleme, ktorým v nedeľu ukončil dvojdňovú návštevu Izraela. 
      Je "elementárna pravda", že Spojené štáty a Izrael vždy držali spolu, povedal Romney v prejave, ktorý bol podľa agentúry AP zameraný predovšetkým na publikum v USA. 
      Ako kritiku demokratického prezidenta Baracka Obamu hodnotia analytici Romneyho slová, že diplomatické roztržky by posilnili nepriateľov Izraela. Narážal tým na opakované Obamove výzvy adresované Izraelu, aby v súlade s deklarovanými sľubmi okrem iného zastavil výstavbu židovských osád na palestínskych územiach. Romney v tejto súvislosti zdôraznil, že je verným spojencom židovského štátu a nikdy ho nebude kritizovať.
      Romney ďalej zmiernil vyjadrenie svojho bezpečnostného poradcu Dana Senora, že v krajnom prípade by toleroval jednostranný útok Izraela na Irán, aby mu zabránil vo vývoji jadrovej zbrane. Povedal len, že  rešpektuje právo Izraela brániť sa voči hrozbe považovanej za existenčnú.
      Romney v prejave označil Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Ak by ho izraelská vláda ako prezidenta požiadala o presťahovanie veľvyslanectva USA z Tel Avivu, vyhovel by.
      Od obsadenia Východného Jeruzalema izraelskými vojskami v roku 1967 sa americké veľvyslanectvo nachádza v Tel Avive. S ohľadom na Palestínčanov a kredit dôveryhodného prostredníka v blízkovýchodných mierových rokovaniach Spojené štáty doteraz odmietali napriek dobrým vzťahom s Izraelom presunúť svoju diplomatickú misiu do Jeruzalema.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona