Román Stred pokrstili zapálením sviečky

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 09:10 • 2 min
Román Stred pokrstili zapálením sviečky

Román Stred pokrstili zapálením sviečky

slovakia

left justify in out

img

V bratislavskej čitárni u Červeného raka dnes večer do života uviedli knihu Márie Bátorovej Stred. "Je to román z intelektuálneho prostredia, zo súčasnej Bratislavy, takže je to na pulze čias a je to taká názorová diferenciácia, ale má to aj svoj dej a veľkú love story," povedala pre TASR Bátorová, ktorá v knižnej novinke pútavo vykresľuje nielen atmosféru stretnutí intelektuálov, ale aj osudy troch generácii v pohnutom období začiatku tretieho tisícročia.
Knihu do života uviedla autorka spolu so spisovateľom Antonom Hykischom. "Sme starí kamaráti, je to korektný človek, možno je niekedy suchár, ale vybrala som si ho preto, že mu dôverujem, dlhé roky spolupracujeme," komentovala výber "krstného otca" svojej novinky spisovateľka a publicistka, ktorá od roku 1990 vydala šesť kníh beletrie.
Tú najnovšiu pokrstili netradične zapálením sviečky. "Je to symbol - zapáliť svetlo a tým svetlom hľadať stred, harmóniu sveta, vyrovnanie sa so svetom, so sebou, s Bohom, alebo s ľuďmi okolo seba," vysvetlil pre TASR Hykisch s tým, že sviečka je aj starým symbolom rôznych náboženských rituálov a symbolom hľadania a pominuteľnosti človeka.
"Bátorová chce v knižke ukázať, že ľudia by sa nemali sporiť, ale že by mali prijať rôzne pohľady na svet a na život, že nemajú proti sebe bojovať," doplnil Hykisch s tým, že názov románu Stred evokuje nájdenie niečoho podstatného, objavenie základných hodnôt, na ktorých sa ľudia môžu zhodnúť.
Spisovateľke sa v novom románe podarilo zachytiť nielen psychológiu jednotlivých postáv, ale vytvorila aj mozaiku najaktuálnejších spoločenských problémov. Bátorová rieši prostredníctvom postáv popri principiálnych otázkach slobody a služby štátu či významu náboženstva pre modernú spoločnosť, problémy emigrácie a núteného exilu, ale aj základné medziľudské vzťahy, ako sú láska a rodinné putá. Vo filozofickej rovine rozoberá existenčnú bázu, vnútornú platformu, na ktorej stojí rovnováha moderného človeka - pomyselný stred - etická norma.
Moderný román Stred, ktorý Mária Bátorová naplnila úvahami o zmysle života a jeho naplnení, vyšiel vo vydavateľstve Ikar.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies