Roman Polanski začal s nakrúcaním novinky na parížskom predmestí

NETKY.SK • 2 Február 2011, 07:53 • 2 min
Roman Polanski začal s nakrúcaním novinky na parížskom predmestí

Roman Polanski začal s nakrúcaním novinky na parížskom predmestí

slovakia

left justify in out

img

Oscarový režisér Roman Polanski (77) začal na jednom z parížskych predmestí - šesť a pol mesiaca po prepustení z domáceho väzenia vo Švajčiarsku - s nakrúcaním svojho nového filmu Boh masakra.
      V hlavných úlohách adaptácie rovnomennej čiernej komédie francúzskej dramatičky Yasminy Reza Boh masakra sa diváci môžu tešiť na Kate Winsletovú, Jodie Fosterovú, ale aj Christopha Waltza a Johna C. Reillyho.
      Rozpráva príbeh dvoch manželských párov, usilujúcich sa urovnať spor ich synov. Jeho premiérové uvedenie vo švajčiarskom Zürichu sa stalo divadelnou udalosťou roka 2006 a už o rok neskôr ho uviedla aj bratislavská scéna Aréna. Polanského film by sa do kín mohol dostať ešte pred vianočnými sviatkami. Hovorkyňa filmovej spoločnosti Constantin uviedla, že štáb plánuje nakrútiť film za približne 30 dní.
      Filmár i dramatička a autorka filmového scenára v jednej osobe pracovali na snímke aj v Polanského horskej chate v Gstaade po jeho prepustení zo švajčiarskej väzby.
      Film God of Carnage nakrútia podľa skôr uvedených informácií v anglickom jazyku a jeho dej sa bude odohrávať v newyorskej štvrti Brooklyn.
      Divadelnú hru Boh masakra uviedli v svetovej premiére v roku 2006 v švajčiarskom Zürichu. Polanskému učarovala inscenácia pri francúzskej premiére a hneď sa skontaktoval s dramatičkou, aby sa zaujímal o možnosť sfilmovať jej dielo.
      Na Broadwayi uviedli hru v marci 2009 s veľkým úspechom a tiež hviezdnym obsadením (Marcia Gay Hardenová, Jeff Daniels, Hope Davisová a James Gandolfini). Inscenácia získala tri ocenenia Tony a ďalšie tri nominácie na tieto prestížne ceny.
      V bratislavskej inscenácii, ktorá mala premiéru v novembri 2007, sa v hlavných úlohách objavili Anna Šišková, Martin Horňák, Oľga Belešová a Richard Stanke.
      Predchádzajúci Polanského film, politický triler Muž v tieni (Ghost Writer) získal Strieborného medveďa za réžiu na vlaňajšom Berlinale a Európske filmové ceny za najlepšiu réžiu, scenár, filmovú hudbu i výpravu. Príbeh spisovateľa, ktorý prijme ponuku napísať pamäte bývalého britského premiéra, je adaptáciou románu Duch (The Ghost) anglického spisovateľa Richarda Harrisa.
      Romana Polanského zatkli švajčiarske orgány 26. septembra 2009, keď pricestoval do švajčiarskeho Zürichu na tamojší filmový festival, aby si tam prevzal ocenenie za celoživotné dielo. Stalo sa tak na základe americkej žiadosti, ktorá súvisí so sexuálnym zneužitím neplnoletej Samanthy Geimerovej v zámorí ešte v 70. rokoch minulého storočia.
      Švajčiarsko napokon filmára, ktorý čakal na rozhodnutie švajčiarskej justície v domácom väzení, napokon na trestné stíhanie do USA po mesiacoch skúmania kauzy nevydalo. Od 12.júla 2010 je parížsky rodák poľského pôvodu opäť slobodným človekom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies