Rolls-Royce Wraith „inšpirovaný hudbou“

NETKY.SK • 7 August 2015, 08:43 • 2 min
Rolls-Royce Wraith „inšpirovaný hudbou“

BRATISLAVA - Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars už od zrodu Rock & Rollu prispieva k mýtu a legende súčasnej hudobnej scény.

slovakia

left justify in out

Dlhodobá milostná záležitosť pretrváva aj o polstoročie neskôr a niektorí najslávnejší umelci si túto značku volia ako prostriedok absolútneho potvrdenia svojho úspechu. V tomto duchu Rolls-Royce s radosťou predstavuje Wraith „inšpirovaný hudbou“.

 

Už od uvedenia modelu Wraith v roku 2013 si zákazníci môžu objednať Rolls-Royce Wraith s najprepracovanejším zvukovým systémom v histórii automobilizmu – Bespoke Audio. Podobne ako každý prvok vozidla Rolls-Royce, konštrukcia zvukového systému je kombináciou špičkových komponentov a zručnosti prominentných odborníkov v tejto oblasti. Tieto vlastnosti a ušľachtilé materiály použité v systéme Bespoke Audio sa dostávajú do popredia práve v modeli Wraith „inšpirovanom hudbou“, čím vzniká „najexkluzívnejšie hudobné pódium“ ponúkajúce neprekonateľný sluchový zážitok.

 

„Wraith „inšpirovaný hudbou“ oslovuje ľudí, ktorí Rolls-Royce vnímajú ako unikátne a kreatívne vozidlo. Jeho nenútene atraktívny vzhľad dopĺňa špičkový systém Bespoke Audio a moderná aplikácia medi vytvára atmosféru pre najkomplexnejší hudobný systém na svete,“ uvádza Torsten Müller Ötvös, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars.

 

Úprava vonkajšieho laku Lyrical Copper s kombináciou zdrsnených a leštených povrchov elegantne poukazuje na využitie medi v tých najlepších zvukových systémoch. Keď otvoríte dvere so zadnými pántmi, vašu pozornosť upútajú premyslené mriežky reproduktorov, v tomto prípade vyhotovené v medenom akcente, s vyrytými slovami Bespoke Audio. Dverové priehradky a rohože sú vyrobené z jemnej kože, interiér vozidla tak vytvára hlbší hmatový dojem. Dizajn zahŕňa dverové vklady medenej farby vedúce z prednej strany kabíny až po zúženie v jej zadnej časti, ktoré podčiarkujú charakteristické vnútorné krivky modelu Wraith.

 

Súmerne usporiadaná medená úprava je prvýkrát použitá aj na čelnej ploche, čím odvážne rozširuje tému modelu Wraith. Ten istý medený akcent nachádzame aj na prvkoch sedadiel charakteristických pre model Wraith.

 

Prvotriedne detaily venované vývoju zvukového systému vidno aj v každej stránke konštrukcie vozidla. Ciferník hodín bol navrhnutý a starostlivo vytvorený z kombinácie teplej medi a striebra, kým lúčovité línie vonkajšej fazety vytvárajú hravý efekt vinylovej platne.

 

Systém Bespoke Audio vytvoril od základov tím najlepších technikov na svete špecializujúcich sa na automobilové zvukové systémy. Počas dvoch rokov vývoja úzko spolupracovali s interiérovými dizajnérmi značky Rolls-Royce, aby systém perfektne zapadol do interiéru kabíny. Snaha o sluchovú dokonalosť bola natoľko dôležitá, že interiéroví dizajnéri museli každú zmenu konzultovať s hlavným zvukovým technikom.

 

Mimoriadnu čistotu zvuku a dynamický rozsah zabezpečuje 18-kanálový systém s výkonom 1 300 W, ktorý pozostáva z dvoch vysokovýkonných basových reproduktorov, siedmich výškových reproduktorov a siedmich strednotónových reproduktorov. Dva „excitery“ ručne nainštalované do strešného čalúnenia hrajú zásadnú úlohu z hľadiska rozloženia zvuku na úrovni ucha poslucháča, čím sa zabezpečí dokonalé napodobenie vnímania hudby ako pri živej reprodukcii. Mikrofóny priebežne monitorujú okolité a vonkajšie šumy a automaticky upravujú nastavenia hlasitosti a tónu tak, aby radosť z počúvania nerozptyľovali žiadne vonkajšie faktory.

 

Wraith „inšpirovaný hudbou“ je zavŕšením trilógie prekvapivých a výrazných kolekcií Bespoke. Prvá z nich – Wraith „inšpirovaný filmom“ – je oslavou dlhoročného spojenia značky Rolls-Royce so striebornou obrazovkou. Wraith „inšpirovaný svetom módy“ zas umožňuje zákazníkom objednať si skutočný kúsok automobilovej haute couture inšpirovanej materiálmi a motívmi skutočnej vysokej módy.

 

img

 

Rolls-Royce – „Rock & Rollové“ roky:

V januári 1961 vstúpil do salónu Rolls-Royce v Beverley Hills sám Elvis Presley. Opojený úspešnou hudobnou kariérou a päťročnou filmovou zmluvou si objednal Rolls-Royce Phantom V – jediné auto na svete, ktoré by zrejme mohlo pasovať k postaveniu „kráľa Rock & Rollu“. Od toho dňa sa Rolls-Royce stal vozidlom voľby pre prosperujúcu elitu hudobnej scény.

 

Mnohé automobily tejto značky už majú svoje večné miesto v automobilovej a hudobnej oblasti. John Lennon si napríklad zadovážil Phantom v roku 1965. Kým ho vlastnil, objednal si množstvo na tú dobu prelomových doplnkov, napríklad televízor, prenosnú chladničku, gramofón a prvé zatemnené okná použité na automobile v Anglicku. Pohodlný interiér najlepšieho vozidla na svete si zamiloval natoľko, že zadné sedadlá dal údajne prerobiť na manželskú posteľ.

Miesto v panteóne slávnych Rolls-Royceov mu však vyniesol exteriér vozidla. Keďže jeho Phantom sa mu nepáčil v dôstojnej čiernej úprave Valentines Black, poveril holandský umelecký kolektív, aby vozidlo premaľovali v psychedelických motívoch, ktoré mali pripomínať výzdobu jarmočných vozov. Výsledok sa nestretol so všeobecným nadšením. Lennon často spomínal historku so ženou, ktorá bežala za autom a vykrikovala: „Prasa! Ty prasa! Čo si to urobil s Rolls-Royceom!“

 

Jeden konkrétny príbeh týkajúci sa lásky hudobného sveta k značke Rolls-Royce prerástol z folklóru až do potupy. Ide o Keitha Moona, bubeníka kapely The Who, a noc jeho 21. narodenín, ktorú trávil v hoteli Holiday Inn vo Flinte v Michigane. Povráva sa, že p. Moon vošiel Rolls-Royceom do hotelového bazéna. Táto historka je nepravdivá a pravdepodobne ide o nafúknuté spojenie dvoch udalostí.

 

Prvá sa týka poľutovaniahodného, ale pochopiteľného nedostatku koncentrácie, keď p. Moon nedostatočne zatiahol ručnú brzdu svojho Rolls-Royceu. Parkoval, žiaľ, na svahu vedúcom k rozostavanému bazénu. Vozidlo charakteristicky elegantne zišlo z kopca až napokon spočinulo na dne prázdneho bazéna.

 

Druhá udalosť má k legende bližšie. Pri kúpe nového amerického auta sa pokúsil zaplatiť z účtu kapely, ale kapela mu – pochopiteľne – odmietla splniť túto požiadavku. Pán Moon vyjadril svoju nespokojnosť tak, že auto zaparkoval do okrasného jazierka a zavolal predajcovi, aby si po neho prišiel. Nič také by so svojím milovaným Rolls-Royceom predsa neurobil!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona