Roland Garros: Vo finále Šarapovová proti Serene

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 19:35 • 2 min
Roland Garros:  Vo finále Šarapovová proti Serene

PARÍŽ - Jednotka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová z USA a ruská obhajkyňa titulu Maria Šarapovová sa v sobotu o 15.00 h stretnú vo finále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka).

slovakia

left justify in out

Američanka vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 13:2, vo finále prípravného podujatia v Madride mala 12. mája navrch 6:1, 6:4, naposledy v rámci tejto rivality medzi dvoma držiteľkami kariérneho Grand Slamu ťahala za kratší koniec v roku 2004.

Tridsaťjedenročná miestna šampiónka už zo sezóny 2002 Serena deklasovala vo štvrtkovom semifinále finalistku vlaňajšej edície RG Saru Erraniovú z Talianska nasadenú ako piatu 6:0, 6:1. Mečbal premenila esom. Dovedna 15-násobná singlová víťazka z úrovne veľkej štvorky S. Williamsová zvýšila v štatistike zo súbojov s univerzálkou Erraniovou na 6:0, pripomenula nedávny semifinálový úspech 7:5, 6:2 zo španielskej metropoly. Dosiahla jubilejný 30. zápasový úspech za sebou, čo znamená posunutie osobného rekordu. Pri akejkoľvek úcte k 26-ročnej 164 cm štúplej zverenkyni Pabla Lozana Erraniovej nebolo od prvého fiftínu ani najmenších pochýb o víťazke. Talianka získala napokon jediný gem za stavu 0:3 v druhej časti a oslavovala ho ako postup.

Šarapovová nateraz odrazila útok Bielorusky Viktorie Azarenkovej na druhú priečku v hodnotení WTA, v úvodnom piatkovom semifinále ju zdolala za 130 minút 6:1, 2:6, 6:4. Na postačujúcu časť tohto zápasu prestrelkového typu sa hralo podľa jej scenára - mala súperku v područí. Dala 12 es, zároveň spáchala 11 dvojchýb. Mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 42:39, zdolaná skončila na oveľa striedmejších hodnotách 15:22. Duel pred tretím setom prerušili takmer na pol hodiny pre nepriazeň počasia.

Víťazka medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2013 získa okrem Pohára Suzanne Lenglenovej aj 2000 bodov do systému a prémiu 1,5 milióna eur. Zdolanú uteší 1400 bodov a 750 000 eur. Vyradené semifinalistky si odnášajú po 900 bodov a 375 000 eur.

Thomasom Högstedtom trénersky vedená Šarapovová znížila v bilancii proti Azarenkovej na 6:7 (z toho na antuke 3:0), nadviazala na triumf 6:4, 6:2 z októbrového halového hardového šampionátu WTA v Istanbule. Na grandslamovej úrovni sa revanšovala za debakel 3:6, 0:6 z finále Australian Open 2012 aj nezdar 6:3, 2:6, 4:6 zo semifinále US Open 2012.

"Som extrémne šťastná, že sa mi podarilo postúpiť. Musela som bojovať a vydala som zo seba veľa síl. Je to jeden z mojich najobľubenejších turnajov a obhajujem tu celkové prvenstvo. Som teda rada, že stále mám šancu zabojovať o titul. Prestávka na konci druhého setu mi pomohla," povedala v interview ešte na kurte Šarapovová, ktorá má v trojsetových stretnutiach pozoruhodnú bilanciu 130:39 (v tejto sezóne 5:1), Azarenková po štvrtku 69:48 (v roku 2013 je to 6:2).

Dvadsaťtriročná zverenkyňa Samuela Sumyka Azarenková aspoň o jedno kolo prekonala svoj miestny osobný rekord zo sezón 2009 a 2011. Ak Ruska nezopakuje svoj vlaňajší celkový triumf, Bieloruska sa k 10. júnu predsa len ocitne pred ňou na druhej priečke v počítačovom poradí. Serena zostane jednotka a bude to platiť aj po Wimbledone. "Serena momentálne hrá skvelý tenis a je hlavná favoritka," uznala Šarapovová.

S výnimkou vstupného gemu, v ktorom Šarapovová stratila servis aj vinou dvoch dvojchýb, predvádzala 26-ročná niekdajšia jednotka renkingu až do konca otváracieho dejstva bravúrny ofenzívny výkon. Súperka absolútne nedokázala úderovo a pohybovo absorbovať jej silu a ani nájsť recept na vyhnutie sa sústavnému tlaku na podaní či returne. Ku koncu tejto časti vyznievala Azarenková bezradne a zúfalo. Pri setbale inkasovala eso.

Húževnatá a dostatočne skúsená Azarenková však postupne najmä uhlami predsa len dokázala otupiť paľbu menej nápaditej Šarapovovej, ktorej tempo a presnosť upadali. V šiestej hre prišla sošná Ruska o podanie, na príjme v siedmom geme neťažila zo sľubného náskoku 30:0, kopila chyby - 2:5. Hľadala plán B po tom, ako ten základný prestával fungovať. Na začiatku ôsmej hry prišlo kratučké dažďové intermezzo ako predzvesť neskoršej pauzy. Šarapovová za stavu 15:30 zastavila hru a rozhodkyňa Mariana Alvesová po kontrole stopy usúdila, že neoprávnene. Jastrabie oko, ktoré sa však na antuke oficiálne nevyužíva, pritom odhalilo Azarenkovej "out". Ruska odstránila prvý setbal esom, druhý súperke premenila dvojchybou - 2:6. Následne zakryli hlavný Dvorec Philippa Chatriera plachtou.

Po prestávke si Šarapovová brutálnou forhendovou kontrou popri čiare utvorila brejkbal, ale nedotiahla pri ňom bekhendový výstrel a Azarenková sa potom nadobro vypodávala z problémov. Následne sa vo veľkom štýle dostala z 15:30 Ruska - 1:1. Intenzita sa rýchlo dostala na pôvodnú strhujúcu úroveň. Bieloruska síce v treťom geme vyrovnala z 0:30 na 30:30, ale nestihla od tela namieriť bekhendovú reakciu na return a potom sa len bezmocne prizerala záveru kombinácie forhendového extrémneho krosu a vstúpeného bekhendového doťuknutia do uvoľnenej plochy.

Šarapovová pri potvrdzovaní úniku dala súperke "rabaka" v podobe dvoch dvojchýb, lenže na brejkbal odpovedala esom a pridala ešte jedno. Vzápätí vypojila Azarenkovú z hry dvojchybou (zhoda), prestrelila bekhendový kros až mimo štvorhrovej aleje, proti brejkbalu číslo 2 doslova len decimetre od siete ubalansovala jasné zakončenie. Druhú vlastnú šancu v tomto napokon viac ako 10-minútovom geme si zmarila premotivovaným forhendom, k ďalšej sa už nedostala. Bieloruska totiž odolnosťou vyprovokovala súperku k príliš ambicióznemu pokusu o "winner" a Ruska všetko uzavrela dvojchybou - 2:2. Zápas sa lámal na loptičke - dvoch.

V doslova aj obrazne ohlušujúcom súboji však Šarapovová vzápätí pripomenula, že ju máločo vyvedie z konceptu. Okamžite totiž zabrala na returne a pri brejkbale hneď troma údermi očistila čiaru vrátane zakončenia, ktoré Azarenková v prvej chvíli reklamovala, ale napokon rezignovane zmazala stopu. Mohla to urobiť aj po ese, ktorým sa Ruska posunula - cez zhodu - na 4:2. Šarapovová bez okolkov búšila, kým jej to išlo, predviedla brejk na 5:2. Pri prvom podávaní na postup sa najprv vymanila zo skóre 0:30. Za stavu 30:30 si vypracovala mečbal pohotovým forhendovým blokom proti returnu, potom sa však unáhlila s bekhendom. Vynútila si druhú šancu, znova poslala bekhend do siete. Napálila 11. eso, opäť nezvládla bekhendovú odpoveď na príjem. Ruska už sa zjavne videla v šatni, vložila priveľa sily do forhendu. Brejkbal eliminovala bodom priamo z podania. Azarenková si stupňovaným tlakom vynútila ešte jednu príležitosť, ale nemala odpoveď na vydarený servis a potom ani na forhendový útok. Bieloruska pod ťarchou štvrtého mečbalu zužitkovala bekhendom popri čiare súperkinu stratu rovnováhy a po dvojchybe mala brejkbal. Prišla ďalšia dvojchyba... Povzbudená Azarenková bleskovo znížila aj na 4:5.

Do podávacieho reparátu vstúpila Šarapovová dvoma vydarenými servismi s novými loptičkami, potom Azarenkovú pomýlil odskok a napokon dostala 12. eso. "Nie nadarmo sa hovorí, že posledné body sú najťažšie," vyhlásila na margo dramatickej koncovky Šarapovová.

"Súperka si zaslúži veľké uznanie. Bol to náročný zápas a priveľa toho sa v ňom vyvinulo v môj neprospech. Celkovo to bol dobrý duel, kvalitný boj. Počínala som si na tomto podujatí lepšie ako vlani - bol to krok vpred, čo ma teší, hoci z dnešnej prehry som sklamaná. Musím to hodiť za hlavu a naďalej tvrdo pracovať. Myslím si, že raz môžem tento turnaj vyhrať, hoci tento rok to zjavne už nebude," s úsmevom povedala na tlačovej besede víťazka ostatných dvoch ročníkov Australian Open Azarenková a dodala: "Keď so dosiahla ten rebrejk na 2:2 v treťom sete, nešlo mi to tak ako v druhom sete. Snažila som sa urýchľovať veci a začala som robiť chyby. V tej fáze som mala trochu smoly, ale najmä mi chýbala konzistentnosť. V našich zápasoch nikdy nie je veľa rytmu. Obe sa snažíme využiť hneď prvú príležitosť." 

Šarapovová pre akreditované médiá povedala: "Nikdy som nešla na kurt so zámerom iba hrať konzistentne, nepredvádzať to, čo je mi vlastné, a len vracať loptičky na druhú stranu. Moja tenisová filozofia je úplne iná - víťazím vďaka agresivite. Neviem, či som sa počas všetkých tých rokov mojej kariéry zlepšila v tom, že to teraz robím s väčšou istotou. Je však zjavné, že čím konzistentnejšie si pri plnení takejto ambície počínate, tým kvalitnejšie sú vaše výkony." Ruska nepoprela, že svoju finálovú súperku má v hlave: "Klamala by som, ak by som tvrdila, že tá bilancia proti nej ma netrápi. Zároveň by však nebolo práve najsúťaživejším verejným posolstvom, ak by som pred sobotou povedala, že to nedokážem vytesniť. Nič z toho, čo som v minulosti proti nej skúsila, nezabralo. Musím sa teda usilovať o čosi iné a dúfať, že to navodí zmenu. Momentálne som však v prvom rade hrdá sama na seba za to, že som si na tomto turnaji dopriala šancu ocitnúť sa v tejto situácii a čeliť favoritke."


Dvojhra žien - semifinále:
Serena Williamsová (USA-1) - Sara Erraniová (Tal.-5) 6:0, 6:1
Maria Šarapovová (Rus.-2) - Viktoria Azarenková (Biel.-3) 6:1, 2:6, 6:4 za 130 minút (28, 39, 63)

Štatistiky:
Šarapovová - Azarenková
1. podanie (úspešnosť v %): 57 z 92 = 62 % - 52 zo 72 = 72 %
využitie 1. podania: 41 z 57 = 72 % - 28 z 52 = 54 %
využitie 2. podania: 10 z 35 = 29 % - 8 z 20 = 40 %
esá: 12 - 3
dvojchyby: 11 - 0
víťazné údery: 42 - 15
nevynútené chyby: 39 - 22
body na príjme: 36 zo 72 = 50 % - 41 z 92 = 45 %
využitie brejkbalov: 6 z 10 = 60 % - 5 z 10 = 50 %
zákroky pri sieti: 2 zo 6 = 33 % - 8 z 10 = 80 %
najrýchlejšie 1. podanie: 184 km/h - 170 km/h
priemerná rýchlosť 1. podania: 170 km/h - 154 km/h
priemerná rýchlosť 2. podania: 161 km/h - 144 km/h

Cesta do finále:
S. Williamsová
1. kolo: Anna Tatišviliová (Gruz., 74. vo svetovom rebríčku WTA) 6:0, 6:1 za 51 minút
2. kolo: Caroline Garciová (Fr./114.) 6:1, 6:2 za 62 minút
3. kolo: Sorana Cirsteová (Rum.-26/26.) 6:0, 6:2 za 61 minút
4. kolo (osemfinále): Roberta Vinciová (Tal.-15/15.) 6:1, 6:3 za 70 minút
štvrťfinále: Svetlana Kuznecovová (Rus./39.) 6:1, 3:6, 6:3 za 117 minút
semifinále: Sara Erraniová (Tal.-5/5.) 6:0, 6:1
Šarapovová:
1. kolo: Chsieh Su-wej (Taiw./42.) 6:2, 6:1 za 54 minút
2. kolo: Eugenie Bouchardová (Kan./77.) 6:2, 6:4 za 90 minút
3. kolo: Ťie Čeng (Čína/43.) 6:1, 7:5 za 105 minút
4. kolo (osemfinále): Sloane Stephensová (USA-17/17.) 6:4, 6:3 za 89 minút
štvrťfinále: Jelena Jankovičová (Srb.-18/18.) 0:6, 6:4, 6:3 za 118 minút
semifinále: Viktoria Azarenková (Biel.-3/3.) 6:1, 2:6, 6:4 za 130 minút

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Sereny Williamsovej s Mariou Šarapovovou (13:2):
2004 Miami (USA) tvrdý povrch osemfinále S. Williamsová 6:4, 6:3
2004 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva finále Šarapovová 6:1, 6:4
2004 Los Angeles (USA) - MS WTA tvrdý povrch finále Šarapovová 4:6, 6:2, 6:4
2005 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch semifinále S. Williamsová 2:6, 7:5, 8:6
2007 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch finále S. Williamsová 6:1, 6:2
2007 Miami (USA) tvrdý povrch osemfinále S. Williamsová 6:1, 6:1
2008 Charleston (USA) zelená antuka štvrťfinále S. Williamsová 7:5, 4:6, 6:1
2010 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva osemfinále S. Williamsová 7:6 (9), 6:4
2011 Stanford (USA) tvrdý povrch štvrťfinále S. Williamsová 6:1, 6:3
2012 Madrid (Šp.) modrá antuka štvrťfinále S. Williamsová 6:1, 6:3
2012 Londýn (V. Brit.) - OH tráva finále S. Williamsová 6:0, 6:1
2012 Istanbul (Tur.) - MS WTA tvrdý povrch finále S. Williamsová 6:4, 6:3
2013 Dauha (Katar) tvrdý povrch semifinále S. Williamsová 6:3, 6:2
2013 Miami (USA) tvrdý povrch finále S. Williamsová 4:6, 6:3, 6:0
2013 Madrid (Šp.) antuka finále S. Williamsová 6:1, 6:4

Prehľad výsledkov predchádzajúcich desiatich finále:
2012 Maria Šarapovová (Rus.) - Sara Erraniová (Tal.) 6:3, 6:2
2011 Na Li (Čína) - Francesca Schiavoneová (Tal.) 6:4, 7:6 (0)
2010 Francesca Schiavoneová (Tal.) - Samantha Stosurová (Aus.) 6:4, 7:6 (2)
2009 Svetlana Kuznecovová (Rus.) - Dinara Safinová (Rus.) 6:4, 6:2
2008 Ana Ivanovičová (Srb.) - Dinara Safinová (Rus.) 6:4, 6:3
2007 Justine Heninová (Belg.) - Ana Ivanovičová (Srb.) 6:1, 6:2
2006 Justine Heninová (Belg.) - Svetlana Kuznecovová (Rus.) 6:4, 6:4
2005 Justine Heninová (Belg.) - Mary Pierceová (Fr.) 6:1, 6:1
2004 Anastasia Myskinová (Rus.) - Jelena Dementievová (Rus.) 6:1, 6:2
2003 Justine Heninová (Belg.) - Kim Clijstersová (Belg.) 6:0, 6:4



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies