Roland Garros: Vajda: Novak si dobre rozložil sily, zašprintoval ako Sagan

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 13:46 • 2 min
Roland Garros: Vajda: Novak si dobre rozložil sily, zašprintoval ako Sagan

BRATISLAVA - Slovenský tréner srbskej jednotky svetového rebríčka tenistov Novaka Djokoviča Marián Vajda uznal, že premiérový triumf na Roland Garros v Paríži prišiel v pravý čas, inak by sa bremeno zväčšovalo.

slovakia

left justify in out

"Teraz sa to už dá otvorene povedať: u samotného Noleho aj v celom tíme bola tá nervozita v súvislosti s Parížom najväčšia. Doliehalo to a on cítil veľkú zodpovednosť, hoci možno navonok pôsobil veľmi vyrovnane. Má 29 rokov a ak by sa to nepodarilo teraz, každú ďalšiu sezónu by to bolo ťažšie. Určite ho to povzbudí, uvoľní sa," povedal Marián Vajda pre agentúru SITA po tom, ako Djokovič zavŕšil kariérny Grand Slam a zároveň sa ako prvý od roku 1969 stal úradujúcim šampiónom zo všetkých podujatí veľkej štvorky.

Belehradčan vo finále prekonal britského rovesníka Andyho Murrayho (3:6, 6:1, 6:2, 6:4), keď po úvodnom sete prevzal kontrolu na dianím a udržal si ju až do triumfálneho konca.

 

"Andy začal so 150-percentným nasadením a Novak nebol rozohriaty podľa predstáv, lenže napokon práve to rozhodlo. Išiel ako cyklista do kopca: postupne sa rozbiehal, rozložil si sily. Súper začal s nesmiernou vervou a získal ten prvý set, potom však Novak odskočil na 3:0 a bolo vidieť, že Andy už je pomalší, nedobiehal lopty, dlho predýchaval výmeny. Možno aj preto, lebo v prvých dvoch kolách hral päťsetové zápasy. Novak vycítil šancu, rozdeľoval mu to, udržiaval si tempo a v závere šprintoval ako Sagan. Ku koncu, samozrejme, hrali rolu aj nervy. Za toho stavu 5:2 vo štvrtom sete mu v hlave blikli všetky súvislosti, ale napokon to zaslúžene zvládol, dosiahol ten vytúžený titul," rekapituloval 51-ročný rodák z Považskej Bystrice Vajda.

Tohtoročné medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska sa vyznačovali nepriazňou počasia a zdravotnými výpadkami Švajčiara Rogera Federera a Španiela Rafaela Nadala, v minulosti dvoch hlavných "terčov" pre Djokoviča: "Žreb nám prial, bol veľmi dobrý. Vedeli sme o Nadalovi ako možnom protivníkovi na semifinále, on však napokon veľmi prekvapivo odstúpil už počas prvého týždňa. Vývoj nám ponúkol cestu, ale Novak napokon vo finále čelil dvojke renkingu v jej životnej forme na tomto povrchu, takže odmietam prípadné podotknutia o ľahkej úlohe. Celé to bolo ešte náročnejšie tým nevľúdnym počasím. Novak si dokázal zachovať relatívny pokoj. Super sa s tým vyrovnal a postupne nachádzal svoju hru. Povedal by som, že naplno od štvrťfinále, to mu najviac pomohlo: viac si otváral súperov k čiaram, priťahoval si ich k sieti stopbalmi, dostal sa do servisu, vychádzali mu kombinácie... Prospelo mu, že absolvoval celý program prípravných turnajov. Hra na antuke je špecifická. Je veľmi dôležité zvyknúť si po prechode z tvrdého povrchu na iný rytmus a parabolu, počkať si na rotáciu loptičky a doliftovanie. Bez dostatočnej zápasovej praxe sa v Paríži nedá hrať."

Niekdajší daviscupový reprezentant SR Vajda zaregistroval nástup novej generácie, na Roland Garros zaujal najmä rakúsky 22-ročný semifinalista Dominic Thiem: "Vekový priemer stovky je okolo 28 rokov, teda veľmi starý. Je tu však 6-7-8 mladých nádejí s potenciálom, derú sa nahor: spomenutý Thiem, Goffin, Kyrgios, Zverev, Čorič, Fritz... Chcú, majú chuť a hrajú bez nejakého tlaku. Zatiaľ. Ono to určite príde... Kedysi sa Novak musel popasovať s Federerom či Nadalom, teraz je on sám takou výzvou."

Práve na Roland Garros 2016 uplynulo desať rokov od nadviazania spolupráce Djokoviča s Vajdom: "Pochopiteľne, že sme si zaspomínali na dávne časy, bolo to veľmi pekné. Novakov otec mi pripomenul, ako mi vtedy práve tu tvrdil, že jeho syn raz bude svetovou jednotkou."

Bývalý 34. hráč počítačového poradia ATP Vajda si teraz dopraje krátky relax pri mori, budúci týždeň manažérsky pomôže popradskému challengeru s kamarátmi Miloslavom Mečířom a Branislavom Stankovičom a teší sa na sledovanie futbalových majstrovstiev Európy: "Podľa mňa naši majú veľkú šancu. Hrajú krásny moderný futbal, veľmi priestorový s prelínaním postov. Je to zásluha vynikajúcej práce trénera Jána Kozáka. Brankár je veľkou oporou, obrana skúsená a kvalitná, stred vystužený Marekom Hamšíkom, ktorý to - tenisovo povedané - rozdeľuje "ľavá, pravá", vidí aj dozadu. Určite to tipujem na postup zo skupiny a možný veľký výsledok." Vajda sa znova pripojí k Djokovičovi až po trávnatej časti sezóny, absolvuje s ním prípravu v Toronte pred olympijskými hrami v Riu de Janeiro, na ktoré sa však nechystá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona