Roland Garros: Schmiedlová senzačne vyradila Venus Williamsovú!

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 16:46 • 2 min
Roland Garros: Schmiedlová senzačne vyradila Venus Williamsovú!

PARÍŽ - Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová senzačne zvíťazila v stredajšom zápase 2. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) nad jasne favorizovanou niekdajšou jednotkou svetového rebríčka, Američankou Venus Williamsovou nasadenou ako dvadsiatou deviatou, za 134 minút 2:6, 6:3, 6:4.

slovakia

left justify in out

Už má istotu prémie 72 000 eur a 130 bodov do renkingu. V 3. kole na úrovni veľkej štvorky je Karolína Schmiedlová premiérovo v kariére, bude v ňom čeliť 20-ročnej Španielke Garbine Muguruzovej-Blancovej (35.), ktorá šokujúco vyradila americkú líderku počítačového poradia a obhajkyňu titulu Serenu Williamsovú 6:2, 6:2. Rodáčka z venezuelského Caracasu vedie nad Slovenkou 1:0, v 2. kole januárových melbournských rovnako významných Australian Open triumfovala 6:3, 6:3. 

 

Schmiedlová po nečakanom triumfe nad Venus Williamsovou neskrývala dojatie. "Je to moje najcennejšie víťazstvo v doterajšej kariére, stále nemôžem tomu uveriť. Na začiatku zápasu som mala z Venus rešpekt. Je to veľká šampiónka, navyše na turnaji v Miami som s ňou prehrala. Postupne som sa však dostala do správneho rytmu a začala predvádzať kvalitný tenis. V 3. kole zrejme nastúpim proti jej sestre Serene. Chcem si ten zápas užiť a uvidíme, ako to dopadne," povedala víťazka turnaja EMPIRE Slovak Open v prvom interview priamo na kurte.  

 

img

 

Veľkú spokojnosť s výkonom Schmiedlovej vyslovil jej tréner Martinec. "Som veľmi šťastný, že sa jej na grandslame podarilo zdolať takú skvelú hráčku akou je Venus, navyše na najväčšom kurte, kde v živote nehrala. Kajka potvrdzuje, že parížsky Roland Garros miluje, hrá tu vždy dobre. V prvom sete hrala Venus výborne, mal som však pocit, že jej postupne ubúdajú sily. V druhom sete Kája predĺžila údery a na dvorci dominovala, rovnako na začiatku tretieho dejstva, kde dobehla ťažké lopty. Za stavu 5:3 síce nepremenila dva mečbaly, keď príliš riskovala, desiaty gem však zvládla na jednotku," povedal pre TASR Martinec.

 

Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC Schmiedlová, aktuálne 56. vo svetovom rebríčku, viedla na Dvorci Philippa Chatriera 2:1, ale 33-ročná sedemnásobná singlová šampiónka z úrovne veľkej štvorky V. Williamsová (29.) potom získala päť gemov v rade. Devätnásťročná Košičanka odvrátila v otváracej hre druhého setu brejkbal, neodolala však v treťom geme a zdalo sa, že duel pomaly začína smerovať ku koncu. Opak bol pravdou. Vo štvrtom geme totiž fedcupová reprezentantka SR odpovedala rebrejkom, potom sa dostala do vedenia 3:2, následne dokonca unikla na 4:2, keď Venus ako podávajúcej nepovolila ani fiftín, a preniesla si vlastný servis na 5:2. Neskôr sa dopodávala k rozhodujúcej časti, hoci v predmetnej deviatej hre klesla z 30:0 na 30:30. 

 

img

 

Schmiedlovej parádne vyšiel vstup do tretieho setu. Najprv premenila druhý brejkbal na 1:0 a potom sa vymanila z manka 15:40, v tomto geme vymazala dovedna tri hrozby straty servisu. Efektívnejšia ako súperka si počínala aj vo dramatickej koncovke tretej hry: po nepremenení brejkbalu si poradila s troma výhodami Venus a zužitkovala druhú príležitosť na "poistku" - 3:0. Aktívny forhend Schmiedlovej len do siete však znamenal Američankino zníženie na 1:3 na príjme. Vzápätí to bolo už iba 2:3, a to na nulu aj s jednou zbytočnou forhendovou chybou Slovenky. Rovnaké zlyhanie súperky prinieslo Schmiedlovej značne hladký posun na 4:2. Na returne v siedmej hre preklopila z 0:30 až k brejkbalu, pokazila však bekhend a protivníčka sa potom už vymanévrovala z tohto priebežného problému. 

 

V ôsmej hre si Schmiedlová bravúrnym forhendovým krížnym obhodením utvorila tretí gembal a Williamsová prehnala bekhend - 5:3. Američanka išla podávať na udržanie sa v zápase. Obstála aj cez dva mečbaly za sebou. Slovenka nezvládla bekhendový return a potom vo výmene poslala forhend vedľa. Venus napokon upravila na 4:5 a príjem. Dostala sa aj na sľubných 30:30 v desiatej hre, nie však ďalej. Schmiedlová premenila svoj celkovo tretí mečbal ostrým bekhendovým krosom. 

 

Venus Williamsová bola na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2002 vo finále, v ktorom nestačila na svoju mladšiu sestru Serenu. Pri Seine teraz štartovala 17. raz. Debutovala už v roku 1997, Schmiedlová vtedy mala dva roky. Premiéru na hlavnom profesionálnom okruhu absolvovala Venus v októbri 1994 v Oaklande, "Kajka" Schmiedlová v tom čase mala jeden mesiac. 

 

img

 

Slovenka sa slávnej Američanke revanšovala za nezdar dvakrát 3:6, ktorý inkasovala v marci na tvrdom povrchu v Miami na Floride. Jej doterajším maximom podľa renkingu zdolanej súperky bol vlaňajší triumf nad Alizé Cornetovou v Katoviciach. Francúzka bola v tej chvíli na 33. pozícii. 

 

Víťazka nedávneho trnavského podujatia ITF Empire Slovak Open Schmiedlová bola na Majors štvrtýkrát v 2. kole, prvý raz v ňom uspela. Vlani na RG ako kvalifikantka vyradila v 1. kole "main draw" Belgičanku Yaninu Wickmayerovú a potom nestačila na Američanku Jamie Hamptonovú. V Paríži bola vo finále dvojhry junioriek 2012, prehrala v ňom s Nemkou Annikou Beckovou. 


Dvojhra žien - 2. kolo: 
Karolína Schmiedlová (SR) - Venus Williamsová (USA-29) 2:6, 6:3, 6:4 za 134 minút 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies