Roland Garros: Šarapovová nie je Nadal, ale obaja našli riešenia

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 13:39 • 2 min
Roland Garros: Šarapovová nie je Nadal, ale obaja našli riešenia

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal aj Ruska Maria Šarapovová triumfovali na grandslamovom Roland Garros v Paríži, lebo k herným kvalitám pridali mentálnu odolnosť a schopnosť nepodľahnúť nepriaznivému vývoju.

slovakia

left justify in out

Už 9-násobný šampión z medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska predviedol vo finále proti Srbovi Novakovi Djokovičovi obrat premietnutý do výsledku 3:6, 7:5, 6:2, 6:4. Držiteľka dvoch titulov z Internationaux de France sa v treťom sete duelu o trofej s Rumunkou Simonou Halepovou pozviechala z nezdaru v druhom sete - 6:4, 6:7 (5), 6:4. Od osemfinále vrátane zvládla štyri trojseťáky, v zápasoch takéhoto typu na antuke ťahá šnúru 20 úspechov.

 

"Schopnosť nachádzať riešenia je síce podstatná, ale za najdôležitejšie považujem čosi iné. Riešenia nachádzate preto, lebo to veľmi chcete, hodláte neochvejne bojovať a hráte s tou pravou motiváciou. Presne z tohto dôvodu sme ja, Novak a Roger v ostatnej ére toľkokrát zašli tak ďaleko. Zákonite nie je každý deň nedeľa, ale hoci občas nehráme práve najlepšie, nikdy nestrácame vieru v možný úspech. Riešenia vyvstávajú, keď im nepretržite idete v ústrety," povedal na tlačovej besede Nadal. 

 

Už 28-ročný Malorčan nestačil vo finále januárových melbournských Australian Open nielen na Švajčiara Stana Wawrinku, ale aj vlastný chrbát. Teraz priznal, že znova na tom nebol práve najlepšie: "Bolo veľmi dôležité, že sa mi napokon podarilo získať druhý set. Inak neviem, či by som tu teraz sedel s trofejou... Fyzicky som sa dnes cítil prázdny, vyšťavený, ukonaný. Pochybujem, že by som mal na päťseťák. Mentálne som však bol veľmi silný. Jednoducho: chcel som zdolať. A uspel som... " 

 

Španielov strýko a zároveň kouč Toni nadal podľa webu Live Tennis vyhlásil: "V určitej chvíli ku koncu som si uvedomil, že Rafaela obchádzajú kŕče. Ak by vtedy Novak zabral a vynútil si piaty set, určite by zvíťazil. Proti takému silnému súperovi sa nedá hrať nejakú hodinu v takom stave. Dopadlo to však dobre." 

 

Nadal v druhom aj štvrtom dejstve premrhal náskok 4:2, ale nepykal za to: "Spočiatku to bolo skôr v jeho rukách. Ja som si pripisoval viac fiftínov chybami súpera ako vlastnými ´winnermi´. Uvedomil som si, že to musím zmeniť. V druhom sete už bola dynamika iná. Bol som v stave hrať agresívnejšie, robil som lepšie veci - aj bez ohľadu na to jeho vyrovnanie na 4:4. Vnímal som tú zmenu nastavenia ako pozitívum." 

 

Líder svetového rebríčka má na konte 14 trofejí z Majors, dotiahol sa na historicky druhého Američana Peta Samprasa, o 3 tituly zaostáva za Švajčiarom Rogerom Federerom: "Nerozrušuje ma to. Nie je to zdroj mojej motivácie. Priority si vytyčujem inak. Uvidíme, aká bude bilancia na konci mojej kariéry. Mám 28 rokov, nepotrvá to večne..." Nadal plánuje hrať minimálne do OH 2016 v Riu de Janeiro: "V Londýne som zo zdravotných dôvodov nemohol obhajovať zlato z Pekingu, takže to vnímam ako sprievodný motivujúci faktor. Pohovorme si však o tom inokedy, ak nedbáte. Teraz v prvom rade ide o dnešok, nie? Treba si vychutnávať prítomnosť." 

 

Nadal sa už tento týždeň predstaví na tráve v nemeckom Halle: "Túžim dobre zahrať na Wimbledone. Som fit, to je najdôležitejšie. Predvlani som sa v Paríži načal a v takom stave som absolvoval Wimbledon, potom som dlhodobo pauzoval. Vlani som sa v Londýne snažil, ale nebol som schopný vzdorovať. Tráva pre mňa vždy predstavuje o čosi vyššiu záťaž, ale živím v sebe nádej, lebo moje koleno v ostatnom čase reagovalo na iných povrchoch lepšie ako predtým." 

 

Niekdajšia krava na ľade - ako sama seba Šarapovová na antuke označila - nadviazala na Roland Garros na triumf zo sezóny 2012: "Ak by mi niekto v minulosti povedal, že budem mať z tohto podujatia viac titulov ako z akéhokoľvek iného grandslamového, asi by som sa opila. Nik sa nerodí ako antukár. Okej, možno Nadal. Určite však nie ja. Nevyrastala som na nej, nehrávala som na nej. Musela som si to zobrať k srdcu a tvrdo zapracovať. Nebolo to na koho zhodiť." 

 

Bývalá líderka renkingu má v "maratónoch" na konte presne o 100 víťazstiev viac ako prehier - 143:43: "V tomto mojom najťažšom grandslamovom finále bolo poukrývaných veľa rôznych kľúčov k zmene vývoja v môj prospech v zložitých fázach, udialo sa viacero vzopätí a poklesov. V okamihu, keď som si pomyslela, že som blízko, prehrala som štyri loptičky v rade a vyrovnalo sa to. Človek v takej situácii čelí potrebe reštartu, čo je dosť zložité. Usilovala som sa pripomínať si veci, ktorými som jej ubližovala a získavala prevahu. Hodlala som v nich pokračovať bez ohľadu na to, aký to bol fyzicky zaťažujúci zápas a aká frustrujúca bola tá strata druhého setu. Napokon sa mi to podarilo a to je celý príbeh." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies