Roland Garros: Obhajkyňa titulu Šarapovová postúpila do finále

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 18:03 • 2 min
Roland Garros:  Obhajkyňa titulu Šarapovová postúpila do finále

PARÍŽ - Ruská obhajkyňa titulu Maria Šarapovová postúpila do finále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka). Nateraz odrazila útok Bielorusky Viktorie Azarenkovej na druhú priečku vo svetovom rebríčku WTA, v piatkovom semifinále ju zdolala 6:1, 2:6, 6:4. Duel pred tretím setom prerušili takmer na pol hodiny pre nepriazeň počasia.

slovakia

left justify in out

V sobotňajšom finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2013 bude držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová čeliť úspešnej z nasledujúceho semifinále Serena Williamsová (USA-1) - Sara Erraniová (Tal.-5). Staršia zo sestier Williamsových, dobyvateľka RG 2002, vedie vo vzájomnej histórii nad finalistkou vlaňajšej edície Erraniovou 5:0. Thomasom Högstedtom trénersky vedená Šarapovová má proti Serene skóre 2:13, s Taliankou stojí 4:0. Proti Azarenkovej znížila na 6:7 (z toho na antuke 3:0), nadviazala na triumf 6:4, 6:2 z októbrového halového hardového šampionátu WTA v Istanbule. Na grandslamovej úrovni sa revanšovala za debakel 3:6, 0:6 z finále Australian Open 2012 aj nezdar 6:3, 2:6, 4:6 zo semifinále US Open 2012.

Šarapovová má v trojsetových stretnutiach pozoruhodnú bilanciu 130:39 (v tejto sezóne 5:1), Azarenková po štvrtku 69:48 (v roku 2013 je to 6:2).

Dvadsaťtriročná zverenkyňa Samuela Sumyka Azarenková aspoň o jedno kolo prekonala svoj miestny osobný rekord zo sezón 2009 a 2011. Ak Ruska nezopakuje svoj vlaňajší celkový triumf, Bieloruska sa k 10. júnu predsa len ocitne pred ňou na druhej priečke v počítačovom poradí. Serena zostane jednotka.

Dvojhra žien - semifinále:
Maria Šarapovová (Rus.-2) - Viktoria Azarenková (Biel.-3) 6:1, 2:6, 6:4

S výnimkou vstupného gemu, v ktorom Šarapovová stratila servis aj vinou dvoch dvojchýb, predvádzala 26-ročná niekdajšia jednotka renkingu až do konca otváracieho dejstva bravúrny ofenzívny výkon. Súperka absolútne nedokázala úderovo a pohybovo absorbovať jej silu a ani nájsť recept na vyhnutie sa sústavnému tlaku na podaní či returne. Ku koncu tejto časti vyznievala Azarenková bezradne a zúfalo. Pri setbale inkasovala eso.

Húževnatá a dostatočne skúsená Azarenková však postupne najmä uhlami predsa len dokázala otupiť paľbu menej nápaditej Šarapovovej, ktorej tempo a presnosť upadali. V šiestej hre prišla sošná Ruska o podanie, na príjme v siedmom geme neťažila zo sľubného náskoku 30:0, kopila chyby - 2:5. Hľadala plán B po tom, ako ten základný prestával fungovať. Na začiatku ôsmej hry prišlo kratučké dažďové intermezzo ako predzvesť neskoršej pauzy. Šarapovová za stavu 15:30 zastavila hru a rozhodkyňa Mariana Alvesová po kontrole stopy usúdila, že neoprávnene. Jastrabie oko, ktoré sa však na antuke oficiálne nevyužíva, pritom odhalilo Azarenkovej "out". Ruska odstránila prvý setbal esom, druhý súperke premenila dvojchybou - 2:6. Následne zakryli hlavný Dvorec Philippa Chatriera plachtou.

Po prestávke si Šarapovová brutálnou forhendovou kontrou popri čiare utvorila brejkbal, ale nedotiahla pri ňom bekhendový výstrel a Azarenková sa potom nadobro vypodávala z problémov. Následne sa vo veľkom štýle dostala z 15:30 Ruska - 1:1. Intenzita sa rýchlo dostala na pôvodnú strhujúcu úroveň. Bieloruska síce v treťom geme vyrovnala z 0:30 na 30:30, ale nestihla od tela namieriť bekhendovú reakciu na return a potom sa len bezmocne prizerala záveru kombinácie forhendového extrémneho krosu a vstúpeného bekhendového doťuknutia do uvoľnenej plochy.

Šarapovová pri potvrdzovaní úniku dala súperke "rabaka" v podobe dvoch dvojchýb, lenže na brejkbal odpovedala esom a pridala ešte jedno. Vzápätí vypojila Azarenkovú z hry dvojchybou (zhoda), prestrelila bekhendový kros až mimo štvorhrovej aleje, proti brejkbalu číslo 2 doslova len decimetre od siete ubalansovala jasné zakončenie. Druhú vlastnú šancu v tomto napokon viac ako 10-minútovom geme si zmarila premotivovaným forhendom, k ďalšej sa už nedostala. Bieloruska totiž odolnosťou vyprovokovala súperku k príliš ambicióznemu pokusu o "winner" a Ruska všetko uzavrela dvojchybou - 2:2. Zápas sa lámal na loptičke - dvoch.

V doslova aj obrazne ohlušujúcom súboji však Šarapovová vzápätí pripomenula, že ju máločo vyvedie z konceptu. Okamžite totiž zabrala na returne a pri brejkbale hneď troma údermi očistila čiaru vrátane zakončenia, ktoré Azarenková v prvej chvíli reklamovala, ale napokon rezignovane zmazala stopu. Mohla to urobiť aj po ese, ktorým sa Ruska posunula - cez zhodu - na 4:2. Šarapovová bez okolkov búšila, kým jej to išlo, predviedla brejk na 5:2. Pri prvom podávaní na postup sa najprv vymanila zo skóre 0:30. Za stavu 30:30 si vypracovala mečbal pohotovým forhendovým blokom proti returnu, potom sa však unáhlila s bekhendom. Vynútila si druhú šancu, znova poslala bekhend do siete. Napálila 11. eso, opäť nezvládla bekhendovú odpoveď na príjem. Ruska už sa zjavne videla v šatni, vložila priveľa sily do forhendu. Brejkbal eliminovala bodom priamo z podania. Azarenková si stupňovaným tlakom vynútila ešte jednu príležitosť, ale nemala odpoveď na vydarený servis a potom ani na forhendový útok. Bieloruska pod ťarchou štvrtého mečbalu zužitkovala bekhendom popri čiare súperkinu stratu rovnováhy a po dvojchybe mala brejkbal. Prišla ďalšia dvojchyba... Povzbudená Azarenková bleskovo znížila aj na 4:5.

Do podávacieho reparátu vstúpila Šarapovová dvoma vydarenými servismi s novými loptičkami, potom Azarenkovú pomýlil odskok loptičky a dostala 12. eso.

Zostávajúci štvrtkový program semifinále dvojhry žien:
Serena Williamsová (USA-1) - Sara Erraniová (Tal.-5) / bilancia: 5:0




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona