Roland Garros: Nadal stratil s Kližanom iba set, zápas otočil

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 16:00 • 2 min
Roland Garros: Nadal stratil s Kližanom iba set, zápas otočil

PARÍŽ - Slovenský tenista Martin Kližan prehral v piatkovom zápase 2. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka) s jednoznačne favorizovaným španielskym 7-násobným a úradujúcim víťazom tohto turnaja Rafaelom Nadalom nasadeným ako tretím v ich premiérovom vzájomnom súboji za 164 minút dôstojne 6:4, 3:6, 3:6, 3:6.

slovakia

left justify in out

Nadal pri prvom mečbale na príjme pokazil zdanlivo jasné forhendové obhodenie. Na druhú možnosť si musel počkať až do ďalšieho gemu. Dostal sa k nej bekhendovým halfvolejom aj s prispením pásky siete a Kližan poslal bekhend za základnú čiaru. Duel dvoch ľavákov na Dvorci Suzanne Lenglenovej odložili zo štvrtka pre nepriazeň počasia.

"V prvom sete som využil každú šancičku, brejkol som ho, výborne som podával a už som to doservoval. Myslím si, že ten prvý set som si zaslúžil vyhrať. V druhom ma Nadal brejkol okamžite na začiatku a už sa to ťažko vracalo nazad. On v tej fáze hral veľmi dobre. V treťom aj štvrtom sete som mal veľa šancí, nielen jednu, ale málo som ich využíval. Pokazil som niektoré výmeny, ktoré som nemal. Španiel dokázal vyťažiť z minima maximum a to rozhodlo. Najviac mi dnes chýbali skúsenosti z takýchto zápasov," povedal Martin Kližan pre agentúru SITA.

"Najdôležitejšie je, že som napokon dosiahol víťazstvo. Čelil som zdatnému, agresívnemu a veľmi dobre hrajúcemu súperovi. Vstup do zápasu mi príliš nevyšiel, bol som defenzívny, ale postupne som zlepšil moju hru a som naozaj veľmi šťastný, že som to zvládol a postúpil do ďalšieho kola. Ďalší zápas ma čaká už zajtra. Je teda podstatné dobre sa zregenerovať. Hrať v takomto počasí nie je nič príjemné, všetci si v tomto smere želáme zmenu k lepšiemu," povedal Nadal v interview pre organizátorov ešte na kurte.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan si odnáša prémiu 35 000 eur a 45 bodov do svetového rebríčka ATP, v ktorom figuruje na 35. mieste, najvyššie bol na 26. pozícii. Doplatil na to, že napokon v súvislosti s týmto podujatím skončil ako prvý pod čiarou pre nasadzovanie. Inak by mohol hrať s vyššie postaveným súperom k 20. máju najskôr v 3. kole. Posledným Slovákom, ktorý bol pri Seine aspoň v 3. kole, zostáva od roku 2006 Dominik Hrbatý, semifinalista edície 1999.

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan je v Paríži od minulého štvrtka aj s koučom Karolom Kučerom a kondičným trénerom Jurajom Dulíkom. Víťaz vlaňajšieho jesenného hardového halového turnaja ATP World Tour 250 v Petrohrade má doterajší rekord na úrovni veľkej štvorky v podobe osemfinále vlaňajších newyorských US Open. Vtedy v 2. kole vyradil Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu, 6. v systéme, čo je Kližanovo stále platné maximum podľa renkingovej hodnoty triumfu. Vo francúzskej metropole si medzi seniormi v minulosti zahral trikrát. V roku 2007 prehral v 2. kole kvalifikácie, v sezóne 2010 sa lúčil vo finále kvalifikácie a vlani sa pri debute v hlavnej súťaži takisto ako teraz dostal do 2. kola, v ktorom podľahol domácemu Nicolasovi Mahutovi. V roku 2006 získal titul medzi juniormi.

Niekdajšej jednotke hodnotenia Nadalovi po siedmich mesiacoch maródky od Wimbledonu 2012 patrí v dlhodobom systéme 4. stupienok. Čoskoro 27-ročný Malorčan (nar. 3. júna 1986 v Manacore) je však líder tohtoročného bodovania Emirates ATP Race to London 2013, hoci do diania vstúpil až koncom februára po problémoch s kolenom a viróze. Španiel dobyl parížsky Pohár mušketierov v rokoch 2005 - 2008 a 2010 - 2012. Stále platí, že hrdina 56 turnajov (z toho 41 antukových) Nadal naposledy prehral v 2. kole na Majors vlani vo Wimbledone s Čechom Lukášom Rosolom.

Prípadný Nadalov zisk 8. titulu na jednom podujatí veľkej štvorky by znamenal absolútny rekord. Španiel je jeden zo siedmich hráčov, ktorí majú 7 trofejí z identického takto významného turnaja. Medzi najlepšími 32 hráčmi ho už v sobotu vyzve Talian Fabio Fognini. Španiel prehral na RG 2013 vstupný set aj v 1. kole s Nemcom Danielom Brandsom.

Nadal má na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska zápasovú štatistiku 54:1. Jedinú prehru inkasoval v osemfinále edície 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Momentálne ťahá šnúru 17 zápasových úspechov. Triumfoval na prípravných podujatiach v Barcelone, Madride a Ríme. Na úrovni Majors hrá po takmer roku. Nútene vynechal US Open, Australian Open, ale aj olympijské hry, šampionát ATP World Tour Finals či finále Davisovho pohára.

Dvojhra mužov - 2. kolo:
Rafael Nadal (Šp.-3) - Martin Kližan (SR) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3 za 164 minút (40, 37, 44, 43)

Kližan v súlade s vlastnými avízami hral od úvodu ofenzívne, usiloval sa uhlami a "výpalmi" vyhýbať pridlhým výmenám. Dobre absorboval rotácie z Nadalovej rakety a využíval svoje - pre súpera menej tradičné - ľavácke garde. Počínal si disciplinovane a koncentrovane, nachádzal potrebnú rovnováhu medzi trpezlivosťou a rizikom, mal solídnu úderovú istotu a držal ho servis. Prvý fiftín získal za stavu 0:1 a 0:15 krásnym bekhendom popri čiare, na 1:1 na gemy vyrovnal esom na "téčko". Na podaní v šiestom geme predviedol obrat z nepríjemného skóre 15:30, v siedmej hre zabral na príjme. Protiútokom si vypracoval dve možnosti za sebou a rezolútnym forhendom zužitkoval hneď prvú - *4:3. Únik potvrdil bez straty fiftínu, gem na 5:3 zakončil esom z druhého podania. V deviatej hre neťažil z náskoku 30:15, ale v desiatej po ďalšom ese z druhého podania premenil druhý setbal: dôrazným forhendovým krosom prinútil favorita k chybe - 6:4.

Slovák zjavne vnútorne vrel, ale navonok vyznieval kompaktne, zaangažovane a zároveň nepremotivovane. Nevyhol sa však krátkemu útlmu v otváracej fáze druhej časti. Kým sa spamätal, mal manko 0:4. Ako podávajúci v druhom geme "divokým" obehnutým forhendom do returnu doprial Španielovi príležitosť a potom jeho vstúpený forhend zastavila sieť. Vo štvrtej hre stratil servis na nulu. Nadal si zjavne počínal čoraz aktívnejšie, preberal iniciatívu, dostával sa do tempa. Nechal sa však uspokojiť jasným náskokom, inkasoval rebrejk a potom už viedol len 4:2. Koncovku tohto dejstva zvládol s prehľadom - odpodával sa na nulu. Kližan pod ťarchou setbalu prepálil return - 3:6.

Na príjme v druhom geme tretieho setu predviedol Nadal obrat z 15:30 a vzápätí dosiahol brejk z 0:30 z jeho pohľadu. Kližan pri zhode spáchal svoju prvú dvojchybu a potom jeho forhend v dlhej výmene vyhodila páska mimo - 1:2. Azda najkľúčovejší v celom zápase bol gem za stavu 3:2 pre Španiela pri jeho podaní. Slovák si forhendom inside-in a perfektne zvládnutým halfvolejom utvoril dve brejkbalové možnosti, lenže ho prestal poslúchať return. Nevyhol sa ani prejavu frustrácie, hoci tlmenému - 2:4. V siedmej hre outsider uspel v nádhernej výmene, v ktorej sa pokračovalo aj po jeho smeči. Dvojchybu vykompenzoval priamym bodom z podania a znížil na 3:4, následne však prehral 11 fiftínov za sebou - 6:4, 3:6, 3:6 a 0:40 na príjme.

Keď Kližan prišiel o podanie na 0:2 vo štvrtej časti, zdalo sa, že rýchlo príde koniec. Slovák to poprel húževnatým rebrejkom na 1:2, hneď však znova zaváhal na podaní - 1:3. Navyše, na servise v šiestom geme dokonca nezískal ani bod. Z 1:5 ešte upravil na prijateľnejších 3:5 cez súperov mečbal, pri ktorom si Nadal mohol počínať aj pozornejšie. Španiel však pri prvom podávaní na postup nepripustil vážnejšiu zápletku, na ktorú to od polovice tretieho setu ani nevyzeralo. Slovák celkovo predviedol sympatický výkon, nedokázal sa však zmobilizovať k hernému aj mentálnemu vzopätiu, ktorým by zvrátil jasné papierové nastavenie tohto zápasu.

Štatistiky:
Nadal - Kližan
1. podanie (úspešnosť v %): 74 zo 100 = 74 % - 58 zo 103 = 56 %
využitie 1. podania: 55 zo 74 = 74 % - 30 z 58 = 52 %
využitie 2. podania: 10 z 26 = 38 % - 25 z 45 = 56 %
esá: 5 - 6
dvojchyby: 2 - 5
víťazné údery: 27 - 32
nevynútené chyby: 29 - 57
body na príjme: 48 zo 103 = 37 % - 35 zo 100 = 35 %
využitie brejkbalov: 7 z 10 = 70 % - 4 zo 7 = 57 %
zákroky pri sieti: 14 z 20 = 70 % - 15 z 28 = 54 %
najrýchlejšie 1. podanie: 190 km/h - 203 km/h
priemerná rýchlosť 1. podania: 172 km/h - 178 km/h
priemerná rýchlosť 2. podania: 137 km/h - 143 km/h



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies