Roland Garros: Nadal si poradil s Djokovičom, je vo finále

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 18:34 • 2 min
Roland Garros:  Nadal si poradil s Djokovičom, je vo finále

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal nasadený ako tretí zvíťazil v strhujúcej piatkovej semifinálovej repríze vlaňajšieho finále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka) nad srbským lídrom renkingu ATP Novakom Djokovičom za 277 minút 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7.

slovakia

left justify in out

Napokon sa mu nevypomstilo, že pustil rivala do piateho setu, hoci vo štvrtom viedol 6:5 a 30:15 pri svojom podaní (pričom už za stavu 4:3 inkasoval okamžitý rebrejk). V rozhodujúcej časti sa Nadal zachránil z 2:4. Tento zápas bol predčasným finále nielen podľa rebríčkového postavenia aktérov, ale aj úrovňou.

Sedemnásobný a úradujúci miestny šampión Nadal pripomenul na hlavnom Dvorci Philippa Chatriera svoj úspech 6:4, 6:3, 2:6, 7:5 spred dvanástich mesiacov a revanšoval sa Djokovičovi za aprílovú prehru 2:6, 6:7 (1) z finále v Monte Carle. V bilancii zo vzájomných duelov so zverencom Mariána Vajdu zvýšil na 20:15. Z ostatných piatich stretnutí uspel vo štvrtom.

Od pondelka 27-ročný ľavoruký Malorčan Nadal bude v nedeľu od 15.00 h bojovať o Pohár mušketierov s postupujúcim z nasledujúceho semifinále Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-6) - David Ferrer (Šp.-4). Proti domácemu finalistovi Australian Open 2008 má skóre 8:3, v semifinále v spomenutom Monte Carle ho prekonal 6:3, 7:6 (3). S krajanom stojí 19:4 aj vďaka platnej šnúre 8 triumfov.

"Bol to skvelý zápas, musím pogratulovať Novakovi k výkonu, je to skutočne veľký bojovník. Myslím si, že na Roland Garros uspeje niekedy v budúcnosti. Moja bilancia 58 - 1? No, nie je jednoduché zdolať ma na tomto turnaji, za čo patrí vďaka aj divákom, ktorí sú fantastický. Každý zápas na tomto mieste má svoje kúzlo, každý znamená veľa. Je ťažké nájsť podobnú atmosféru inde vo svete," povedal Nadal v interview ešte na kurte.

"Ešte stále mám nejaké tie roky kariéry pred sebou. Vrátim sa sem a pokúsim sa získať tento titul," cituje Djokoviča oficiálne twitterové konto turnaja.

Bývalej jednotke hodnotenia Nadalovi po siedmich mesiacoch maródky od Wimbledonu 2012 patrí v dlhodobom systéme 4. stupienok. Španiel je však líder tohtoročného bodovania Emirates ATP Race to London 2013, hoci do diania vstúpil až koncom februára po problémoch s kolenom a viróze. Hrdina 56 turnajov (z toho 41 antukových) triumfoval na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska v rokoch 2005 - 2008 a 2010 - 2012. Celkovo má v zbierke 11 primátov z okruhu veľkej štvorky zo 16 finálových pokusov. Sedemnástym dosiahnutým finále sa posunul na 4. priečku v histórii k Rodovi Laverovi (Federer 24, Lendl 19, Sampras 18). V grandslamových semifinále má Nadal skóre 17:3 (Djokovič 10:9). Vyhral 20. z ostatných 21 duelov s členmi Top 10.

Nadal v jedinom predchádzajúcom päťsetovom dueli s Djokovičom prehral v pamätnom finále Australian Open 2012 za 5:53 h 7:5, 4:6, 2:6, 7:6 (5), 5:7. Teraz má v "maratónoch" štatistiku 16:5, Srb 18:7.

Prípadný Nadalov zisk 8. titulu na jednom podujatí veľkej štvorky by znamenal absolútny rekord. Strýčkom Tonim Nadalom trénersky vedený Španiel je jeden zo siedmich hráčov, ktorí majú 7 trofejí z identického takto významného turnaja. "Rafa" má na Roland Garros zápasovú štatistiku 58:1. Ak získa ďalší primát, s 59 zápasovými úspechmi predstihne Argentínčana Guillerma Vilasa a Švajčiara Rogera Federera na prvej priečke miestneho historického poradia. Jedinú prehru inkasoval v osemfinále edície 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Momentálne ťahá šnúru 21 zápasových úspechov. Radoval sa na prípravných podujatiach v Barcelone, Madride a Ríme. Na úrovni Majors hrá po takmer roku. Pre problémy s ľavým kolenom, resp. vinou virózy nútene vynechal US Open, Australian Open, ale aj olympijské hry, šampionát ATP World Tour Finals či finále Davisovho pohára. Premožiteľ Martina Kližana z 2. kola má v tejto sezóne štatistiku 42:2 (Srb 33:5). Na antuke počas celej kariéry Nadal stojí 291:21.

Už 35 vzájomných súbojov Nadala s Djokovičom znamená vyrovnanie rekordu tzv. otvorenej éry, toľkoto duelov absolvovali aj Jimmy Connors s Johnom McEnroom, resp. Connors a Ivan Lendl. Na Grand Slamoch sa častejšie stretli iba Djokovič s Federerom (11, proti Španielovi odohral Srb 10. takýto zápas a má z nich bilanciu 3:7).

Sobotňajším úmrtím svojej prvej trénerky Jeleny Genčičovej prídavne motivovaný 26-ročný Belehradčan bol okrem vlaňajška v semifinále pri Seine aj v rokoch 2007, 2008 (zhodne podľahol práve Nadalovi) a 2011 (nestačil na Federera). V semifinále bol an 12. grandslamovom turnaji v rade. Víťaz 37 turnajov "Nole" Djokovič si musí minimálne ešte rok počkať na zavŕšenie tzv. kariérneho Grand Slamu, ktorý zatiaľ dobyli - abecedne - Andre Agassi, Don Budge, Roy Emerson, Roger Federer, Rod Laver, Nadal a Fred Perry. Srb má v zbierke trofeje z Australian Open 2008, 2011, 2012 a 2013, Wimbledonu 2011 a US Open 2011. V platnosti zostane, že double Melbourne - Paríž v jednej sezóne nezvládol nik od roku 1992, keď sa to podarilo Američanovi Jimovi Courierovi.

Dvojhra - semifinále:
Rafael Nadal (Šp.-3) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7 za 277 minút (51, 49, 37, 58, 82)

Nadal v prvom sete v miernom vetre dosiahol napokon postačujúci brejk, keď premenil tretiu šancu v siedmom geme. V druhom dejstve unikol na 3:2, ale následne prehral 4 gemy za sebou. Na dlhé desiatky minút to bola jediná fáza zápasu, v ktorej Djokovič priebežne vyznieval ako možný víťaz. Inak totiž súper efektívnejšie uplatňoval svoj koncept a Srbovi akoby chýbala energia na rozbitie značkovej defenzívy. Španiel umne striedal umiestňovanie a výšku odskoku svojich zákrokov, rotáciami neutralizoval výmeny a utváral si pozície na výpady, Srb si primálo chodil po údery, ktorými by prevzal taktovku.

Po treťom geme tretieho setu zamieril Djokovič do šatne, gestami smerom k hráčskej lóži akoby signalizoval "krátky dych". Mal vtedy manko 4:6, 6:3, 0:3, pričom brejk na 0:2 inkasoval značne kontroverzne. Nadal reklamoval krížny bekhend ako "out", rozhodca Pascal Maria po kontrole stopy mal rovnaký názor, Srb sa zmieril a Jastrabie oko, ktoré však oficiálne na tomto podujatí nepoužívajú, ukázalo čiaru. Djokovič sa neskôr akurát vyhol "kanárovi", za stavu 15:40 bekhendovým volejovým sklepnutím a potom rezolútnym forhendovým krosom odstránil dva setbaly. Upravil na 1:5, ale Španiel sa vzápätí odpodával hladko na 15. Pôsobil ľahkonohejšie, cieľavedomejšie a sebavedomejšie.

Vo štvrtej časti sa Nadal na príjme v siedmej hre dostal na 30:0, za stavu 30:15 si vynútil Djokovičovu forhendovú chybu. Srb vymazal prvé riziko nekompromisným forhendom, ale potom z rovnakej strany poslal "homerun" od rámu. Zdalo sa byť hotovo, lenže Djokovič druhý raz v tomto stretnutí predviedol okamžitý rebrejk: bekhendovým krosom si vypracoval dve možnosti a hneď pri prvej vytiahol parádny krížny return - 4:4 a bleskovo aj 5:4. Srb síce celkovo nemal najpresvedčivejší deň, ale týmto druhým vzopätím pripomenul, že nie je svetovou jednotkou bez dôvodu. Odmietal kapitulovať, akokoľvek bolo celkové vyznenie stále v prospech Nadala, ktorý bez straty fiftínu vyrovnal na 5:5.

Po naplnení tretej hodiny sa Djokovič trestuhodnou forhendovou chybou z výhodnej pozície dostal pod brejkbalovú hrozbu (po dvoch vlastných gembaloch), Nadal ho perfektnou defenzívou prinútil k úderu navyše a dočkal sa prestrelenia. Podával teda na postup, ale od stavu 30:15 bol príliš pasívny. Srbovi v kritickej chvíli vychádzali hlboké returny a dokázal ťažiť z tlaku - forhendom si vyslúžil tajbrejk.

Navyše, Nadalov pokazený bekhend znamenal minibrejk. Španiel aspoň znížil na 1:2, keď forhendom presne oprášil bočnú čiaru, ale Srb potom preniesol obe svoje podania. Po učebnicovom obehnutom forhende viedol 4:1, a to zaslúžene, lebo v tejto pasáži bol odvážnejší, iniciatívnejší aj istejší. Djokovičovým bekhendom vedľa sa Nadal dostal na 3:4 a príjem, ale nemal odpoveď na ďalšie dva skvostné forhendy súpera - 3:6. Zo Srba náhle sršal rozlet: premenil hneď úvodný setbal, keď Španielovi pri sieti "vytĺkol blok". V tajbrejkoch medzi touto dvojicou vyrovnal na 5:5, v rámci grandslamových podujatí v nich upravil na 1:3.

Povzbudený Djokovič už na returne v otváracej hre piateho setu odskočil na 40:0. Inkasoval bod priamo z podania a poto jeho defenzívny bekhend doletel za, ale za aktivitu sa predsa dočkal odmeny v podobe brejku. Potvrdil ho cez jeden brejkbal, ku ktorému viedol šokujúco pokazený smeč. Srb však pri sieti bekhendovým krosom pohotovo vyriešil zápletku, do ktorej vyústil jeho vlastný "kraťas", a napokon sa aj posunul na 2:0 krížnym bekhendom do povestne húževnatej obrany Nadala. Obaja dostávali zo seba maximum herne, fyzicky aj mentálne. Čoraz intenzívnejší Djokovič si za stavu 2:1 a 30:15 dovolil dvojchybu, ale nepykal za ňu - napokon iste dal na 3:1. Zrkadlovo sa to - tentoraz počnúc Nadalovou dvojchybou - zopakovalo v piatom geme, ktorý dokonca priniesol dve zhody.

Španiel sa vymanil z ťažkostí fantastickými bekhendovými "winnermi", najprv popri čiare a potom krížom. Stále však bol o brejk pozadu. Platilo to aj za stavu 3:4 po dvoch gemoch s naďalej kvalitným tenisom, ale bez vážnejšieho vzruchu. Dostatok ho ponúkol ôsmy gem. Nadal na príjme unikol na 30:0. Za stavu 30:30 vytiahol Španiel špičkový forhend na čiaru. Djokovič odvrátil brejkbal, ba aj neskorší druhý, ktorý spôsobil jeho pád do siete po smeči (Srb v diskusii s arbitrom musel uznať, že loptička vtedy ešte de iure bola v hre), ale následne urobil dve ľahké chyby a vrátil nimi súpera do diania - 4:4 a aj 5:4 pre Španiela a 30:30 pri podaní Djokoviča, keď Španiel ohúril forhendovou topspinovou kontrou.

Srb však vtedy prenikavo zabral v útoku a dal na 5:5. V dvanástom geme druhý raz podával proti vyradeniu, zvládol to na nulu, zakončil bekhendovým dropšotom. Srb sa na servise ocitol v určitých problémoch až pri skóre 6:7. Zo 40:0 náhle bolo iba 40:30 po Nadalovom forhende a najmä bravúrnej defenzíve chrbtom k sieti pomedzi nohy (tzv. tweener), na čo Djokovič zareagoval smečom do pásky siete. Včas však vyrukoval s víťazným bekhendom popri čiare na 7:7. Španiel išiel na 8:7 s prehľadom (na 15), zakončil vstúpeným bekhendom do protipohybu - 8:7. Djokovičova chyba privodila 0:15, Nadal na to nadviazal vynikajúcim bekhendovým krížnym obhodením, Srbovo forhendové zlyhanie mu dodalo tri mečbaly a prišlo ešte jedno.

Štatistiky:
Nadal - Djokovič
1. podanie (úspešnosť v %): 102 zo 160 = 64 % - 118 zo 175 = 67 %
využitie 1. podania: 73 zo 102 = 72 % - 76 zo 118 = 64 %
využitie 2. podania: 35 z 58 = 60 % - 30 z 57 = 53 %
esá: 6 - 5
dvojchyby: 3 - 2
víťazné údery: 61 - 54
nevynútené chyby: 44 - 75
body na príjme: 69 zo 175 = 39 % - 52 zo 160 = 33 %
využitie brejkbalov: 8 zo 16 = 50 % - 5 z 9 = 56 %
zákroky pri sieti: 15 z 26 = 58 % - 32 z 50 = 64 %
najrýchlejšie 1. podanie: 199 km/h - 205 km/h
priemerná rýchlosť 1. podania: 180 km/h - 184 km/h
priemerná rýchlosť 2. podania: 140 km/h - 144 km/h

Zostávajúci piatkový program semifinále dvojhry mužov:
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-6) - David Ferrer (Šp.-4) / bilancia: 1:2

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Djokoviča s Nadalom (15:20):
2006 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka štvrťfinále Nadal 6:4, 6:4 - skreč, Djokovič odstúpil pre problémy s chrbtom
2007 Indian Wells (USA) tvrdý povrch finále Nadal 6:2, 7:5
2007 Miami (USA) tvrdý povrch štvrťfinále Djokovič 6:3, 6:4
2007 Rím (Tal.) antuka štvrťfinále Nadal 6:2, 6:3
2007 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 7:5, 6:4, 6:2
2007 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon tráva semifinále Nadal 3:6, 6:1, 4:1 - skreč, Djokovič odstúpil pre zranenie ľavej nohy
2007 Montreal (Kan.) tvrdý povrch semifinále Djokovič 7:5, 6:3
2007 Šanghaj (Čína) - Masters tvrdý povrch základná skupina Nadal 6:4, 6:4
2008 Indian Wells (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:3, 6:2
2008 Hamburg (Nem.) antuka semifinále Nadal 7:5, 2:6, 6:2
2008 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 6:4, 6:2, 7:6 (3)
2008 Londýn (V. Brit.) - Queen´s Club tráva finále Nadal 7:6 (6), 7:5
2008 Cincinnati (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:1, 7:5
2008 Peking (Čína) - OH tvrdý povrch semifinále Nadal 6:4, 1:6, 6:4
2009 Benidorm (Šp.) - Davisov pohár antuka osemfinále Nadal 6:4, 6:4, 6:1
2009 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Nadal 6:3, 2:6, 6:1
2009 Rím (Tal.) antuka finále Nadal 7:6 (2), 6:2
2009 Madrid (Šp.) antuka semifinále Nadal 3:6, 7:6 (5), 7:6 (9)
2009 Cincinnati (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:1, 6:4
2009 Paríž-Bercy (Fr.) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:2, 6:3
2009 Londýn (V. Brit.) - Masters tvrdý povrch základná skupina Djokovič 7:6 (5), 6:3
2010 New York (USA) - US Open tvrdý povrch finále Nadal 6:4, 5:7, 6:4, 6:2
2010 Londýn (V. Brit.) - Masters tvrdý povrch základná skupina Nadal 7:5, 6:2
2011 Indian Wells (USA) tvrdý povrch finále Djokovič 4:6, 6:3, 6:2
2011 Miami (USA) tvrdý povrch finále Djokovič 4:6, 6:3, 7:6 (4)
2011 Madrid (Šp.) antuka finále Djokovič 7:5, 6:4
2011 Rím (Tal.) antuka finále Djokovič 6:4, 6:4
2011 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon tráva finále Djokovič 6:4, 6:1, 1:6, 6:3
2011 New York (USA) - US Open tvrdý povrch finále Djokovič 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1
2012 Melbourne (Aus.) - Australian Open tvrdý povrch finále Djokovič 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5
2012 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Nadal 6:3, 6:1
2012 Rím (Tal.) antuka finále Nadal 7:5, 6:3
2012 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka finále Nadal 6:4, 6:3, 2:6, 7:5
2013 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Djokovič 6:2, 7:6 (1)
2013 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona