Roland Garros: Kližan senzačne cez Nišikoriho do 2. kola proti Haasemu

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 14:48 • 2 min
Roland Garros: Kližan senzačne cez Nišikoriho do 2. kola proti Haasemu

PARÍŽ - Slovenský tenista Martin Kližan sa na úrovni veľkej štvorky druhý raz v rade dostal cez 1. kolo hlavnej súťaže dvojhry prostredníctvo senzačného úspechu. V pondelok pri svojom vstupe do druhého grandslamového turnaja sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) vyradil Japonca Kei Nišikoriho nasadeného ako deviateho za 117 minút 7:6 (4), 6:1, 6:2.

slovakia

left justify in out

Kližan disponovane a nekompromisne využil diskutabilný zdravotný stav protivníka. V 2. kole bude čeliť 27-ročnému Holanďanovi Robinovi Haasemu (50.), s ktorým síce má nepriaznivú bilanciu 1:2, ale uspel v dosiaľ poslednom dueli vlani vo štvrťfinále na antuke v marockej Casablance (7:5, 6:1). 

 

Zverenec Martina Damma Kližan v úvodnej časti viedol nad Nišikorim 2:0, ale aj mal manko 3:5. V tajbrejku nastolil rozhodnutie ziskom troch loptičiek za sebou od skóre 2:2. Zvládol oba svoje servisy, keď bol hore 5:4. V druhom dejstve odskočil na 5:0 a premenil hneď prvú šancu dopodávať sa k vedeniu 2:0 na sety. Navyše, hneď v otváracom geme tretej časti predviedol brejk, v piatej hre pridal "poistku" a už si udržal kontrolu nad vývojom. Už má istotu prémie 42 000 eur a k nej 45 bodov do svetového rebríčka ATP, v ktorom sa nachádza na 59. priečke. Dosiaľ bol najvyššie na 26. mieste. 

 

Zverenec legendárneho Američana Michaela Changa Nišikori mal 11. mája vo finále podujatia ATP World Tour Masters 1000 proti lídrovi svetového rebríčka Rafaelovi Nadalovi veľmi sľubný náskok 6:2, 4:2, ale odvtedy prehral sedem gemov v rade a napokon odstúpil pre zranenie chrbta. Nad jeho štartom na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska visel otáznik. 

 

Slovenský tenista Martin Kližan po pondelňajšom víťazstve 7:6 (4), 6:1, 6:2 nad favorizovaným členom Top 10 Kei Nišikorim v 1. kole parížskeho antukového grandslamového Roland Garros uznal, že práve progres japonského rovesníka v renkingu ATP patrí k motivujúcim faktorom. Odzneli aj mená Kanaďana Milosa Raonica a Bulhara Grigora Dimitrova z tejto nastupujúcej generácie.

 

"Kei je hviezdny top hráč a určite má pred sebou skvelú budúcnosť, už teraz tvorí históriu. U všetkých troch spomenutých sa mi páči, ako hrajú. Sú mladí a stúpajú na rebríčku turnaj za turnajom. Rád by som si počínal rovnako dobre. Myslím si, že aj moja hra je dobrá, môže sa mi to podariť. Domnievam sa, že aj zo mňa raz môže byť top hráč," povedal 24-ročný Bratislavčan na tlačovej besede vo francúzskej metropole. 

 

"Som rád, že som to dohral až do mečbalu. Som sklamaný - dnes to pre mňa nebol vyložene zlý zápas, ale ani nie perfektný. Príliš som netrénoval a šípil som, že sa udeje čosi takéto. Na európskych antukových turnajoch som pritom hral dobre, takže ma prehra v 1. kole Roland Garros zronila. Je však dobré, že nie som znova zranený," povedal na tlačovej besede Nišikori a dodal: "Ak by som získal ten prvý set, všetko mohlo byť inak. Hral som v ňom dobre, počínal som si útočnejšie ako vo zvyšku zápasu, robil som menej chýb. Hral som dnes na body prvý raz od Madridu, takže mi chýbal lepší rytmus. Navyše, až teraz som sa na 100 % zapieral do podania. Myslel som si, že sa postupne rozohrám, ale opak bol pravdou." 

 

Kližan pre akreditované médiá uviedol: "Vedel som, že Kei nedohral pri Nadalovi a potom sa odhlásil z Ríma. Nevedel som však presne, o aký problém išlo, a naplno som sa koncentroval na vlastný výkon. Všimol som si však, že sa Kei občas pri gemoch na podaní mierne chytil za chrbát. Zároveň si myslím, že vo výmenách predvádzal veľmi solídny tenis vo všetkých setoch. Bojoval, povzbudzoval sa ´come on´, počínal si neuveriteľne dobre. Kľúčom bol prvý set. Udiali sa v ňom štyri brejky, prehrával som 3:5, on podával. Bolo teda veľmi, veľmi ťažké ešte predviesť obrat. Napokon sa mi to podarilo a podľa mňa som už bol lepším hráčom na dvorci. Neviem posúdiť, či on mal nejaké ťažkosti. Musíte sa opýtať jeho. Na kurte som však mal pocit, že je v poriadku." 

 

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kližan v 1. kole na januárových melbournských Australian Open - vtedy ako kvalifikant - skrečom prešiel cez Američana Johna Isnera a napokon sa dostal až medzi 32 najlepších. Jeho maximom na úrovni veľkej štvorky však zostalo osemfinálové 4. kolo newyorských US Open 2012. V rámci predmetného podujatia získal svoj renkingovo stále najcennejší skalp, keď v 2. kole zaskočil Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu, v tej chvíli 6. v hodnotení.

 

Teraz si pripísal druhý skalp niektorého z členov Top 10: rovesník Nišikori figuruje presne na 10. pozícii. Kližan proti nemu nadviazal na úspech 4:6, 7:6 (3), 6:4, ktorý dosiahol už v sezóne 2007 na tvrdom povrchu na challengeri v kórejskom Soule. Hrdina antukového podujatia z prelomu apríla a mája v nemeckom Mníchove Kližan, minulý týždeň víťaz štvorhry vo francúzskom Nice, triumfoval na RG v sezóne 2006 v súťaži juniorov. Medzi seniormi sa lúčil v 2. kole edícií 2012 aj 2013. V tejto fáze sezóny nazbieral 10 úspechov z ostatných 11 singlových vystúpení. 

 

Zverenec Martina Damma Kližan už bol na 26. pozícii v počítačovom poradí. Do tejto sezóny vstúpil na 108. priečke, momentálne mu patrí 59. post. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Martin Kližan (SR) - Kei Nišikori (Jap.-9) 7:6 (4), 6:1, 6:2 za 117 minút 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies